Predstavljen program porečkog povijesnog festivala Giostre

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

giostra, radio labin

Jedanaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 8. do 10. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 200 kostimiranih sudionika.

Na molu u porečkoj uvali Peškera, s prekrasnim pogledom na starogradsku jezgru, danas je predstavljen program 11. Porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić-Vekić iz Društva prijatelja Giostre i Ivana Štiković iz Studija 053 te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Uljančić-Vekić je najavila program ovogodišnje Giostre koja, po uzoru na izvorni dokument iz 1745. godine, traje tri dana, a ove je godine tematski posvećena tekstilima. Tema tekstila prožimat će sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni taktilnom doživljaju posjetitelja. Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost. Uljančić-Vekić je tako naglasila da su baroknom Poreču bili zastupljene 24 vrste svile, 10 vrsta vune, po osam vrsta pamuka i lana, kao i druge vrste tkanina. Najdragocjenije tkanine nabavljale su se u Veneciji, dok su u Poreču postojale krojačke radionice. Zanimanje krojača bilo je rezervirano za muškarce, dok su se žene za potrebe domaćinstva bavile raznih ručnim radovima – šivanjem, pletenjem, vezenjem, kukičanjem…

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Compagnia del Lupo Passante i Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Tamburi medioevali di Cividale del Friuli i Zajednica Talijana Piran – Comunità degli Italiani Pirano, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Lipicanska barokna raskoš – Zagreb.

Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Plava laguna i Valamar te Zagrebačka banka i Istarski supermarketi koji su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić-Vekić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Festival se službeno otvara u petak u 19.30 sati mimohodom sudionika ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodrit će po tri konjanika.

U nedjelju popodne na Trgu slobode s početkom u 18 sati počinje koncert Franka Krajcara i Indivie, a navečer u 20 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, čiji je redatelj Gaetano Benčić. Kroz dramatičnu priču o ubojstvu krojača provlači se ujedno tema tekstila, kao središnja tema Festivala. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti 27 izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim toga, u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke bit će postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno 15 izlagača i antikvara. Sajam će se odvijati na Trgu slobode i dijelu Ulice Nikole Tesle, a moći će se posjetiti svakodnevno od 10 do 22 sata.

Osim toga, od petka do nedjelje u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine posjetitelji će moći uživati u posebnoj gastronomskoj ponudi jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je da je Grad Poreč postao prepoznatljiv po održavanju top manifestacija, a u nizu različitih vrsta manifestacija koje Poreč nudi izdvaja se povijesni festival Giostra koji upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se kroz uključivanje lokalne zajednice stvara zanimljiv turistički proizvod.

Direktor TZ-a Nenad Velenik naglasio je da iza cijele manifestacije stoji velik trud organizatora – Društva prijatelja Giostre i Studija 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji kvalitetnog programa, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest. Ovaj festival je posebno značajan, zaključio je Velenik, jer upotpunjuje posezonu u kojoj je svaki gost važan, te se pohvalio s 260.000 novih noćenja, čime Poreč bilježi porast od 10 % u odnosu na lanjsku godinu.

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin