Ovog vikenda u Svetvinčentu Festival sira

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

festival sira, radio labin

Festivalom sira ovog se vikenda zatvara ljetna festivalska sezona u Svetvinčentu, a ovo malo mjesto u srcu Istre postaje okupljalište najboljih sirara iz regije, ali i šire te svih zaljubljenika u sir i ostalih gastronomada. Festival će se održati u subotu i nedjelju uz popratne manifestacije Mrkat istrijanskega dela, izbor Naj koze i po prvi puta Smotre ovce koja će se održati u nedjelju u 16 sati. Posjetitelj mogu uživati u sirevima dva dana od 11:00 do 19:00 sati unutar zidina kaštela, glasati za najsirara čije će proglašenje biti u nedjelju u 18:00 sati i osvojiti 3 kilograma sira i skutu na nagradnom natječaju koji će biti objavljen na Facebook stranici festivala sira.

Na Placi ispred Kaštela oba će se dana održavati 13. Mrkat isrijanskega dela na kojem će posjetitelji i ove godine moći uživati u autohtonim istarskim proizvodima i starim zanatima. Ove godine festival sira „puni“ 18 godina pa će za tu priliku Villa Soši napraviti rođendansku tortu u kojoj će uživati kozari i sudionici radionice Ex tempore. I ove se godine bira Naj koza u nekoliko kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza, koza s najvećim cicama, naj prč te koza miss Istre. Na 1. Smotru ovce pozvani su svi uzgajivači ovaca, za sada je potvrđeno 50 grla te će se one birati i ocjenjivati u nekoliko kategorija. Jedna od zanimljivosti ove smotre je natjecanje u šišanju ovaca.

U programu će uživati i najmlađi pa ih tako u subotu u 15 sati očekuje radionica izrade pljukanaca sa sirom pod stručnim vodstvom Ville Soši, u 17 sati u sklopu izbora Naj koze radionica Ex tempore za djecu od 2 do 15 godina na kojoj će mališani crtati na temu koze, a najbolji će radovi biti nagrađeni te u nedjelju u 16 sati dramski prikaz i kreativna radionica u realizaciji udruge Birikine. Posjetitelje će na manifestaciji oba dana animirati neobičan muzički dvojac na štulama Šik Šok, a posljednjeg dana festivala posjetitelje će zabavljati klape Contra i Škerac. Organizatori VI. Festivala sira su Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat te Zadruga Dva roga, dok je pokrovitelj festivala Istarska županija.

 

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin