♫ Radio Labin na 1. Danima energetske učinkovitosti u Puli

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

Prvo izdanje novog projekta HGK - Županijske komore Pula Dani energetske učinkovitosti započelo je u četvrtak, 12. listopada na pulskoj Karolini, u sklopu 20. Obrtničkog sajma.

Stručni dio manifestacije otvoren je okruglim stolom na temu „Energetska učinkovitost – investicijama do ušteda“, koji se održao u četvrtak, 12. listopada u prostorijama Županijske komore Pula.

U uvodnom govoru, predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je veliku uključenost hrvatskih proizvođača i pružatelja niza usluga u projekte obnove objekata po principima energetske učinkovitosti, te vrlo kvalitetno realizirane projekte koji su vidljivi u Istri i svojim uštedama najbolja su preporuka za nove projekte u zgradarstvu i javnim objektima. Pritom je naglasila kako se sada pruža nova prilika za tvrtke iz proizvodnih djelatnosti nakon netom objavljenog natječaja Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike.

Direktor Istarske razvojne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat istaknuo je izuzetno dobru suradnju sa Fondom i HGK na realizaciji niza radionica i uspješnih projekata, kao i velike mogućnosti za daljnje uštede energenata i podizanje kvalitete života svih korisnika obnovljenih objekata.

Uslijedila je prezentacija voditelja projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti Tomislava Ilića koji je brojnim okupljenim poduzetnicima predstavio trenutno dostupne programe financiranja. Naime, u sklopu Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša izdvojena su sredstva namijenjena gospodarenju otpadom, zatim cijelom nizu područja iz sektora energetske učinkovitosti poput smanjenja energetske potrošnje u zgradama javnog sektora i stambenim zgradama, povećanja učinkovitosti sustava toplinarstva i javne rasvjete te povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u privatnom uslužnom sektoru.

Na okruglom stolu sudjelovao je i član uprave i voditelj projekata energetske učinkovitosti tvrtke Rudan d.o.o. Danijel Benčić, koji se osvrnuo na projekte koje ova uspješna tvrtka trenutno provodi, a okupljenim poduzetnicima predstavio je i njihovu poslovnu zgradu. Naime, povodom 20. obljetnice uspješnog poslovanja 2014. godine, tvrtka Rudan d.o.o. upriličila je otvorenje prve pasivne poslovne zgrade u Hrvatskoj. Riječ je o objektu u koji je tvrtka implementirala vlastita rješenja za nadzor i optimalno upravljanje energijom i vodom, a zgrada također ima i samoventilirajuću fasadu, pripremu tople vode sa solarnim kolektorima te koristi električnu energiju iz vlastite fotonaponske elektrane.

Osim predstavnika tvrtke Rudan d.o.o., na okruglom stolu sudjelovali su i Alma Alić Zupičić iz tvrtke Labin stan d.o.o., Andrea Černjul iz ITV-Murexin d.o.o., Božo Matijević iz Rockwool Adriatic d.o.o., Ivana Lalin iz Holcima (Hrvatska) d.o.o. i Emil Šetić iz Centra za ulaganja Euro Konzalting d.o.o. Svi sudionici okruglog stola predstavili su svoje aktivnosti i postignute rezultate (uštede i učinke) u multidisciplinarnom području energetske učinkovitosti.

HGK – Županijska komora Pula organizirala je ovu gospodarsku manifestaciju u cilju poticanja gospodarske suradnje i razmjene znanja u segmentu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te omogućavanja predstavljanja proizvođača i pružatelja usluga kvalitetnih i inovativnih proizvoda. Na taj način, Županijska komora Pula daje podršku tvrtkama članicama koje svojim poslovanjem doprinose postizanju energetskih ušteda i kreiranju održivog društva.

Na 1. Danima energetske učinkovitosti bio je i naš reporter Mario Benčić. On je u Puli razgovarao s Tomislavom Ilićem iz Fonda za Energetsku učinkovitost, a kako se puno spominjao i Labin, u tom kontekstu, ovaj razgovor nastavio je s Almom Alić Zupičić, predstavnicom Labin stana. Osim toga, u eteru smo ugostili i Božu Matijevića, tehničkog savjetnika u Rockwool Adriaticu, koji nam je više rekao o učinkovitoj toplinskoj, zvučnoj i protupožarnoj izolaciji. Razgovor smo zaključili s Ivanom Lalin, predstavnicom Holcima.

 

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin