♫ U nedjelju 5. manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

pince, paladnjaki, žminj, radio labin

U „Agroturizmu Paladnjaki“ nedaleko Žminja, ove će se nedjelje, od 14:00 do 21:00 sat održati manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“.

Promocijom i održavanjem ove manifestacije, nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija te potaknuti vrednovanje autohtonih slastica i tradicionalne blagdanske hrane koja se priprema u našim krajevima.

Ova manifestacija podsjetit će nas na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa. Iako je još uvijek neizostavan dio uskrsnog objeda, sve su rjeđa domaćinstva u kojima se peče domaća pinca. Svi posjetitelji moći će vidjeti što se jelo za Uskrs (uskrsni doručak). Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pince i uskrsne kolače koji će se moći degustirati. Kraj ognjišća domaćice će pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca pod čerepnjon, a moći će se dobiti i recept. Poseban kutak rezerviran je za malu butigu u kojoj će lokalni proizvođači prodavati svoje proizvode također vezane uz uskrsni stol.

Svake godine u pripremanju pinci okušaju se i naši posebni gosti, a ove godine ta čast pripala je našem županu Valteru Flegu, gradonačelniku Grada Pazina Renatu Krulčiću i pročelnici Upravnog odjela za turizam Nadi Prodan Mraković. Manifestaciju će svojim nastupom oplemenit Folklorno društvo Cere, Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj i Dječji vrtić Rapčići.

"Pozivamo sve zainteresirane da donesu pince, uskrsne kolače i oslikana jaja na izložbu kako bi prezentirali običaje svog kraja. Za svakog sudionika izložbe pripremili smo simboličan poklon i zahvalnicu, a žiri u sastavu: prof. kuharstva Pino Kuhar i Franko Milotić, Dorijana Roce (Izo Balići) te Linda Juraković docentica znanosti i jedna od autorica knjige „Upravljanje ruralnim prostorom na primjeru Istre“ će izabrati i nagraditi „Najštabeleju pincu“, „Najštabeleji vazmeni kolač“ te „Najlepče piturano jaje“. Ove smo godine u suradnji s Etnografskim muzejom Istre pokrenuli projekt „Vazan u Istri“ te će se svaki kolač i pinca fotografirati, a recept sačuvati u posebnoj brošuri koju ćemo promovirati sljedeće godine. Rado bi da vaši recepti budu pisani govorom vašeg kraja i na taj način prikažemo bogatstvo jezika i običaja", ističu u Turističkoj zajednici Općine Žminj.

Ispečenu pincu, uskrsni kolač (po želji s napisanim receptom) ili uskrsno jaje potrebno je donijeti 9. 4. 2017. u Paladnjake (Žminj) u terminu od 12,00 do 14,00 sati.  Prijave za sudjelovanje na izložbi možete slati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nazvati na tel. 0911846251.  Već tradicionalno, održat će se turnir u pičenju jaja, a pobjednika nagraditi špaletom!

Više o manifestaciji možete pronaći na facebook stranici: Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, ali i poslušati u razgovoru s Lenkom Šajinom, direktoricom Turističke zajednice Općine Žminj.

 

 

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin