Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ispregovarao povećanje plaća u najvećim turističkim kompanijama u Istri

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

hzz, konobar, radio labin

U proteklih mjesec dana, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je većinski sindikat u turističkim kompanijama, uspješno je okončao pregovore u četiri najveće turističke kompanije u Istri: Maistri d.d. Rovinj, Valamar Rivijeri i Plavoj Laguni iz Poreča te u umaškom Istraturistu, izvijestila je medije Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a.

„Očekivano, ovogodišnji kolektivni pregovori bili su kudikamo lakši u odnosu na prethodne godine, što je rezultat zajedničkih nastojanja socijalnih partnera da se poboljša standard radnika, čime bi se smanjio nedostatak radnika koji je prošle sezone bio evidentan, a što smo godinama upozoravali da će se dogoditi. Ono čime smo zasigurno zadovoljni je da su dugogodišnja nastojanja SIKD-a o većem povećanju plaća najslabije plaćenim radnicima u pravilu prihvaćena u svim kompanijama, kao i da sezonski radnici ostvaruju pravo na druga materijalnih prava (regres za godišnji odmor, božićnicu, jubilarne) u razmjernom dijelu. Postotak povećanja plaća također je veći u odnosu na prethodne godine i kreće se od 3 pa do iznad 5% u masi“, kazala je Cvitić.

U Valamar Rivijeri pregovori su završili kompromisnim dogovorom sindikata i poslodavca: plaće radnika povećavaju se za 1,5% od 1. lipnja te dodatno za 2% od 1. prosinca, čime je nastavljen kontinuitet povećanja plaća u dva navrata tijekom godine. Naime, prošlogodišnje povećanje plaće također je bilo u dva navrata (1. 6. -2% i 1. 12. – 2%). Povećanjem osnovne plaće u sindikatu nisu u potpunosti zadovoljni, međutim dijele zadovoljstvo da su se ostvarila dugogodišnja nastojanja Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije da se najslabije plaćenim, a ujedno fizički najzahtjevnijim radnim mjestima, plaća povećava znatno više. Naime, gotovo 2.000 radnika Valamar Rivijere (od kojih je većina sezonskih) dobit će dodatno povećanje od 2% do 15%, povećanjem osnovnog koeficijenta radnog mjesta, odnosno u prosjeku 8%. Radi se o radnim mjestima sobarice, čistačice, servira, kuhinjskih radnika, radnika na sportu, redara bazena. Međutim, u nešto manjem postotku se povećavaju i plaće konobara, kuhara, kućnih majstora, slastičara….

Iznos povećanja plaća u masi samo po osnovi korekcije koeficijenata iznosi 2,5%, a uz povećanje plaće od 1,5% od 1. lipnja do 1. prosinca, masa se povećava za 4%, odnosno dodatno od 1. 12. za 2%. Poslodavac kroz razne vidove stimulacije dodatno nagrađuje radnike, a osim dogovorene plaće i stimulacije, radnici temeljem važećeg Kolektivnog ugovora ostvaruju pravo na regres za godišnji odmor od 52,00 kune po danu godišnjeg odmora, a očekuje se i uobičajena isplata nagrade s plaćom za srpanj u iznosu od 300,00 kuna; božićnica i dar u naravi, što će biti predmet pregovora koncem studenog ili početkom prosinca. Ono na čemu će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ustrajati je nastavak prošlogodišnjeg dogovora da i sezonski radnici sudjeluju u isplati božićnice razmjerno vremenu provedenom na radu.

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin