Deset kornjača danas će biti vraćeno u more

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

kornjače, aquarium pula, radio labin

Na plaži pored svjetionika Verudica na poluotoku Verudela u Puli, Centar za oporavak morskih kornjača danas će, s početkom u 19:00 sati, održati godišnje puštanje morskih kornjača u more. Program će započeti kratkim uvodom o radu Centra za oporavak morskih kornjača, zanimljivim detaljima o biologiji vrste te novostima o stanju populacije morskih kornjača u Jadranskom moru. Slijedit će predstavljanje kornjača javnosti, opisat će se njihove ozljede, trajanje oporavka i osnovne značajke nakon čega će kornjače biti puštene u more, a ove godine u more će biti vraćeno njih čak 10.

Većina kornjača u Centar je stiglo zbog pothlađenja tijekom hladne i vjetrovite zime. Naime, kornjače koje nisu u mogućnosti migrirati na jug često se pothlade, bespomoćno plutaju te stradavaju od niskih temperatura i drugih opasnosti koje vrebaju na površini. Pothlađenje uzrokuje niz unutarnjih i vanjskih posljedica koje mogu dovesti i do smrti jedinke.

Srećom, ove želve su pronađene i sigurno prenešene do Centra gdje su se, uz svakodnevnu njegu od strane akvarijskog osoblja, postepeno ugrijale i u konačnici oporavile. Danas su to zdrave i aktivne životinje koje nestrpljivo očekuju povratak u more kojemu i pripadaju.
 
Za praćenje stanja ozljeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Državni zavod za zaštitu prirode uspostavio je Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i udruga Morski obrazovni centar Pula u suradnji s Aquariumom Pula ovlaštena za skrb i liječenje morskih kornjača. Osnovni broj na koji se može prijaviti pronalazak ozljeđene ili uginule morske kornjače je 112, tj. jedinstveni europski broj za hitne službe.

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin