Šetimana od pašte kao uvertira u Istarski festival pašte

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

Istarskom festivalu pašte, koji će se i ove godine održati 1. i 2. srpnja u Žminju, prethodi Šetimana od pašte, koja počinje 23., a završava 30. lipnja. Po promotivnoj cijeni od 40 kuna moći ćete pojesti dobar pjat pašte u sljedećim ugostiteljskim objektima: Konoba puli Jurića, konoba Puli Pineta, restora Žminjka, restoran Pod ladonjon i Agroturizam familija Ferlin (uz najavu). Ponuđeni prigodni meni uključuje pijat pašte i 2 dcl vina ili soka.

Prigodnim otvorenjem koje počinje u 18 sati u subotu, 1. srpnja započinjemo avanturu Zad kaštela, a u isto vrijeme se vrata Festivala otvaraju i u nedjelju.  Tijekom dva dana za vas će kuhati Agroturizam obitelji Ferlin, Lovačko društvo Zec iz Žminja, prof. Szabo te chefovi Modrušan i Zembo. U njihovim izvedbama moći ćete degustirati jela spravljena od tjestenina Tjestenina Marija, Tjestenine Nona, Marial te OPG-a Krušvar.

Radionice izrade tjestenina predstavit će naše domaćice, a u subotu će biti s nama i vlasnica Mariala Alenka Fak, koja će prestaviti jedan dio programa radionica na temu krafa. Izradu tjestenine najbolje je naučiti kroz praktičan rad te vas zato očekujemo da ćete doći u Žminj, pokušati sudjelovati u radionicama ili barem zapisati recepte te pitati naše vrijedne domaćice koji savjet ili trik.

Za sada vam donosimo jedan tradicionalni recept za makarune sa škorupon. Recept smo dobili od Agroturizma obitelji Ferlin:

U 1 kilogram brašna stavite tople vode koliko treba da se tijesto umijesi. Tijesto treba odstajati pola sata. Nakon što je tijesto odmorilo, otkinite manje komadiće i formirajte dlanovima makarune. U vodu gdje ste kuhali makarune svakako ubacite malo soli.

Makaruni se mogu kombinirati uz razna šuga i umake pa ih možete pripremiti s umakom od gljiva, škorupom ili s kobasicami.
Za pripremu umaka od škorupa uputa je sljedeća:

Škorup (masnoća koja se stvori na domaćem mlijeku ili punomasnom mlijeku) sakupite i rastopite na tavi. Ukoliko nemate škorupa, možete koristiti i slatko domaće vrhnje. Miješate škorup dok ne postane svjetložute do zlatne boje. Pripremljeni škorup prelijete preko skuhanih makaruna.

makaruni

biguli

 

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin