Nazorova “Pjesma o Istri” u izvedbi Serđa Valića

Kreirano . objavljeno u kategoriji Scena

serđo valić, radio labin

“Pjesma o Istri” novi je uradak Serđa Valića koji se ovih dana snima u studiju. Pjesma je nastala u suradnji s filipanskim kantadurom Denisom Dikovićem i obitelji Pernić, poznatim istarskim glazbenicima. Riječ je o antologijskoj pjesmi čiji tekst potpisuje Vladimir Nazor, a glazbu Ivan Matetić Ronjgov, a koja je do sada doživjela puno obrada, ali ova najnovija, kako nam otkriva Valić, ima jednu posebnost.

To je prva obrada koja uključuje svih pet kitica originalne Nazorove pjesme. Ne znam iz kojeg razloga, u dosadašnjim su izvedbama bile obrađene samo četiri kitice, a mi smo odlučili otpjevati pjesmu sa svih pet izvornih kitica i tako dobili jednu potpunu obradu pjesme ovog našeg poznatog književnika. Suradnju s kantadurom Dikovićem i obitelji Pernić, Markom, Brankom i Milošem planiram već duže vrijeme i u dogovoru s aranžerom pjesme, Maurom Giorgijem, osjetili smo da je ovo prava pjesma i pravi trenutak za udruživanje snaga, kaže Valić. Kako dodaje, uz Pernićeve svirke na svom istarskom instrumentariju (roženice, mih, trieština, bajs, bombardin, violin, klarinet i druge) i Dikovićev narodni, kantadurski tenor, koji pjeva na način kako su pjevali naši stari, najbolje su dočarali sliku Istre i ljubav prema njoj.

Snimanje pjesme ovih se dana dovršava u studiju, nakon čega će emitiranje krenuti na svim istarskim radijskim postajama, a za ovu, svojevrsnu himnu Istri uskoro je u planu je i snimanje pratećeg videospota. 

 

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin