Lokalne vijesti

Pula Film Festival

07.12.2017

♫ Kršanski kaštel kao “Čuvar Istarskog razvoda”

Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Kršana vijećnicima je predstavljen projekt restauracije, obnove i uređenja Kaštela Kršan „Čuvar Istarskog razvoda“. Kaštel će biti obnovljen, rekao je glavni projektant iz riječke tvrtke MF Projekti Marko Franković, tako da sva postojeća starina bude maksimalno očuvana, a svi novi infrastrukturni sadržaji maksimalno uklopljeni i skriveni kako ne bi narušavali izvorni ugođaj. Projektom će se zapravo jednim dijelom predstaviti 21 dan, svaki radni dan komisije koja je utvrđivala katastarske granice u svibnju 1324. godine. Naš zadatak je, kazao je na predstavljanju projekta Marko Franković: (ton – Marko Franković). 

Istarski razvod, jedan od najstarijih pisanih dokumenata u hrvatskoj povijesti, predstavit će se u prizemlju i na prvom katu. Na katu će se nalaziti i radionice za manufakturnu proizvodnju papira, škola glagoljice, a na vrhu polivalentna dvorana, kao i prostor za radionice o samoniklom bilju i krafima. Svi sadržaji, istaknuo je Franković bit će pristupačni osobama s invaliditetom, a postoji mogućnost i izgradnje lifta kako bi i kula bila dostupna osobama s invaliditetom, no o tome se moraju izjasniti konzervatori. 

Marko Franković

U izradi projekta sudjeluje i profesor sa Sveučilišta u Rimu, pa se zahvaljujući i njemu pripremaju i dvije velike izložbe na temu Kršana, najavio je Marko Franković: (ton – Marko Franković 1). Franković je rekao i kako je idejno rješenje gotovo i čekaju se sve potrebne suglasnosti, kako bi zatim o njemu svoje mišljenje dala i Općina Kršan. U veljači iduće godine, pristupilo bi se izradi glavnog projekta kako bi se projekt „Čuvar Istarskog razvoda“ mogao kandidirati za bespovratna sredstva Europskih fondova. Nakon glavnog projekta uslijedit će ishodovanje građevinske dozvole i izvedbeni projekt s troškovnikom. Ukupni troškovi cijelog projekta ne smiju premašiti 20 milijuna kuna, a radovi bi mogli biti obavljeni u godinu i pol dana.