Novosti

07.01.2022

Čovjek, volja i uspjeh

Neiscrpljen i neotkriven još uvijek je čovjek i čovjekovo znanje. Potrebno je samo da se u svakome od nas probudi volja! Tada se otkriju i put i način do uspjeha.  Tri svježa istarska primjera iz sfere biznisa to najbolje potvrđuju. Svaki za sebe je i čovjek. I čovjekovo znanje. I volja. I uspjeh.

Povodom Svjetskog dana poduzetnica, u zagrebačkom hotelu The Westin sredinom studenog dodijeljene su nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama po izboru Mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i Instituta za razvoj ženskog poduzetništva Adria.  Najperspektivnijom poduzetnicom u ovoj godini proglašena je već više puta nagrađivana za svoje poslovne uspjehe, diplomirana inženjerka grafičkih studija Selma Smajić, osnivačica tvrtke Ures iz Umaga. Tokom 24 godine uspješnog rada, Selma je zaokružila proizvodnju i prodaju cvijeća, proces hortikulturog uređenja i uzgoj bobičastog voća, a razvija i inovativni koncept cvjećarstva Flores kroz jedinstveni lanac cvijetnih salona. Cvjetno carstvo kompanije Ures skoro četvrt stoljeća uljepšava Istru, Kvarner i sve veći broj hrvatskih otoka. Profesionalnim uzgojem cvijeća i ukrasnog bilja od nicanja do cvijeta, može se baviti samo onaj tko u svojoj genetičkoj dubini ima ljubav prema prirodi, prema zemlji, cvijeću i životu.


Dva tjedna kasnije, 30. studenog na istom mjestu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA) dodijeljene su nagrade za muške ‘prve violine’ među menadžerima i upraviteljima u biznisu. Među 16 najboljih domaćih menadžera u devet kategorija za 2017. godinu, dvojica prvonagrađenih su također Istrijani. Jedan od dvojice laureate se, kao ni Selma, ne bavi turizmom, a ipak je uspješan! 
 
U kategoriji srednja poduzeća, pobjednik je Mr. Enis Kancelir, predsjednik Uprave Istragrafika d.d. iz Rovinja. Radi se, kako vidim, o vodećem hrvatskom proizvođaču i izvozniku visokokvalitetne kaširane i kartonske ambalaže. Kancelirova tvrtka zapošljava 150 radnica i radnika i izvozi u desetak zemalja Europe. 

U kategoriji “Projekt menadžer,” najboljim je proglašen mag.oec. Massimo Piutti, član Uprave tvrtke Mon Perin d.o.o. iz Bala. A tko ne zna gdje su Bale-Valle i šta je to mjestašce bilo prije samo nekoliko godina, taj ne zna ni to da je ovo nekad zamrlo slučajno svratište na putu Vodnjan-Rovinj (i obratno!), prije desetak godina bilo jedna od najsiromašnijih hrvatskih općina. Za zadivljujući preporod ovog malog-velikog istarskog mjesta, osim Gradske uprave, najveće zasluge, kažu u CROMA-i, ima mlada i prosperitetna turistička tvrtka Mon Perin. Njeni kreatori i uprava su svojim vizionarstvom i poduzetnošću na najoriginalniji način potvrdili da se gradovi ne mjere po širini i dužini svoga katastra, već po zadovoljstvu onih koji tu žive, koji dolaze i stalno se vraćaju.  Samo ovdje se danas, izgleda, parcele za obiteljske kuće mogu dobiti za jednu kunu! Ovdje se nazire raj za mlade obitelji! Iz ovog malog mista se niko nikuda ne seli!

Naučimo li se bolje veseliti tuđim uspjesima, zaboravit ćemo drugima nanositi bol!

Vaš Furešt