Novosti

07.01.2022

Gatare, vračare i drugi zgubidani

Prvog vikenda nakon Nove godine počeo je tradicionalni hrvatski skijaški tjedan u kojem će, kako javiše mediji, oko dvije stotine hiljada građanki i građana Hrvatske odperjati kojekuda do bjelosvetskih skijališta. Euforija skijanja zvana Janica, u Hrvatskoj traje već šesnaestu godinu. Od povijesnih Olimpijskih igara u američkom Salt Lake Cityju 2002. kada se Kostelićka, tek punoljetna, vratila sa tri zlatne i jednom srebrnom medaljom. Sjećam se tog spektakularnog dočeka hrvatske sportske ikone u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Takvo se oduševljenje, koliko pamtim, nikada prije ni poslije nije vidjelo.

Kako nisam vatreni skijaš, a i zimski odmor u Istri mi izmiče brže no što bih želio, nije mi bilo druge nego ostati tu gdje jesam. Promjene su mi, međutim, genetska nota te odlučih da se prije povratka u kolotečinu, nakratko odvojim od knjiga, prijatelja i provoda, te posvetim njenom visočanstvu televiziji. Povjerovah da ću gledajući u tu šarenu lažu, možda ipak ponešto naučiti što ne znam ili vidjeti ponekoga koga dugo nisam vidio. A inače, televizija mi nije pasija bez obzira na silne godine koje sam proveo u tom mediju. Ili baš zbog toga?

Gledam, slušam i premećem po kanalima. Vraćam se na iste pa sa njih opet bježim na druge…Uzalud! Epidemija programske jednoličnosti. Urednička bezidejnost. Ideološko-kulturološka uniformnost. Uočavam čak i nadmenost i jalovu pretencioznost. Iako, naravno, ima časnih izuzetaka, opći dojmovi me ne popuštaju – ljudi su globalno, kako bi rekao Shelley, daleko od savršenstva, dobri su nemoćni, moćni su bez dobrote, mudri su ravnodušni, a onima koji vole nedostaje mudrosti!

Neuobičajena me depresija obvladala pogotovo nakon što sam, smućenih dojmova i emocija, ugasio ekran s kojeg su se, kao pokvarena gramofonska ploča, jednolično i neubjedljivo do kasno u noć nadmetali svakojaki ‘doktori’ ezoterije - vidovnjaci, proroci, vrači, gatare, numerolozi, astrolozi, bioenergetičari, kristaloterapeuti, reiki i tarot majstori… I sada sam u šoku nakon spoznaje da su večernji termini na svim regionalnim i lokalnim televizijama Istre rezervirani za zgubidane koji lakovjernim i nesretnima, putem telefonskih poziva, uzimaju iz džepa i za sebe i za vlasnike šabloniziranih televizija! Na pulskoj TV Novoj, saznadoh, kraljevi večeri su “hrvatski vidovnjak i bioterapeut” Alen i “vidovnjakinja” Nera sa suradnicima”. Na programu TV Istre je “Astro plus”. Na riječkoj TV RI je “Zapisano u zvijezdama”.

Večernja me melankolija, međutim, potpuno obuzela kada sam shvatio da su gatarska invencija, programska dekadenstnost i provincijalizacija televizije kao još uvijek najutjecajnijeg medija, zarobili čak i umove urednika nacionalnog tv kanala RTL koji filozofiju lake ezoterizirane zarade propovijeda u jutarnjem programu. To njihovu namjeru po mome shvaćanju pedagogije čini opasnijom imajući u vidu da od ponedjeljka do petka, u to vrijeme, i djeca mogu biti (i jesu) ispred tv ekrana.

Rutinskom pretragom po internetu brzo i lako se uvjerih da je ezoterija u Hrvatskoj postala masovni opijat za narod koji je očigledno sveprisutan tokom svih “24 sata na dan, 7 dana u tjednu”.

Na jednom takvom specijaliziranom web-potalu pročitah: “…svakom korisniku želimo omogućiti neprekidnu pomoć i usmjeravanje kroz savjetovanje i proricanje putem tarota, astrologije i ostalih tehnika. Želimo ti svakodnevno biti na raspolaganju kako bismo ti omogućili da stekneš bolje razumijevanje o sebi, svojim bližnjima i svemiru oko tebe i u tebi. Zbog toga ti na našim stranicama nudimo pristup do više od 150 astro i tarot telefonskih savjetnika, koji su ti na raspolaganju…

Dok čitam ove i slične sugestivne naputke, prisjetih se “Hladnog piva”, jednog, kažu, od najpopularnijih punk rock bendova u Hrvatskoj i njihovog muzičkog hita Ezoterija, čiji stihovi dodatno produbiše postprazničnu melankoliju u meni:

…"Ne pratim zvijezde ni horoskop

ezoterija me nervira,

na šesto čulo sam gluh k’o top

jedino napušen mogu biti žen.

Valjda od rođenja patim

od kroničnog manjka čakri,

pa iz duhovne garsonijere

ne vidim više sfere - tko će ga znati…

Vaš Furešt