Lokalne vijesti

30.07.2018

Održane 50. jubilarne Labinske konti

U subotu navečer na Dubrovi su održan 50. jubilarne Labinske konti – smotra svirke, pjesme i plesa Labinštine. Nakon mimohoda sudionika program je otvoren mantinjodom. Uz domaće svirače, plesače i sopce jubilarnu smotru svojim su nastupima počastili Folklorno društvo „Pazin“, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta iz Vojvodine, kao i mali folkloraši, podmladak KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana i RKUD-a Rudar iz Raše. Nastupile su i pjesnikinje Rina Miletić i Bruna Gobo, kao i harmonikaš Franko Kalac. Za dobru zabavu pobrinuli su se Duo Magnolija i Serđo Valić. Za nastup na 53.smotri narodne glazbe i plesa Istre, koja će se 11. kolovoza održati u Raklju izabrani su Đino Bučić i Lari Višković s Mantinjadom i svirkom na veloj i moloj sopeli. 

Dino Batelić sa Svirkom na meh i dvojnice, Rafaela Blažina sa svirkom na šurle, Bruno Matošić i Dino Batelić s tancom pod sopela, Bepi Miletić Jureš s balonom pod sopelico. Zakantat će u Raklju na tonko i debelo Paula i Franko Kos i Bruno Matošić „Što si ćerko letnji dan delala“, a Labinski tanac će zaplesati folklorna skupina RKUD-a Rudar iz Raše uz pratnju na meh Đina Bučića Barilića. Šumberski balon pod meh zasvirat će najstariji sudionik Labinskih konti, 88-godišnji Bepi Lazarić iz Šumbera, a Nabrujat pod meh će Remiđo Batelić i Serđo Mikuljan, dok će ih na mehu pratiti Đino Bučić Barilić. Prosudbena komisija je za nastup u Raklju izabrala i Marina Kranjca koji na mehu svira Speljanaje i balon, Adrijanu Miletić koja na mehu svira Starinski labinski tanac, kontu Sjećaš li se kat si moja bila Serđa Mikuljana i Remiđa Batelića, kao i kontu Tri naranče Rafaele Blažina i Adrijane Miletić. 
 
Zasvirat će u Raklju Labinski tanac, kao posebni gosti smotre,  Antonio Kos na mehu i Franko Kos na moloj sopeli. Za nastup na središnjoj smotri izabran je i Lari Višković koji je na mehu izveo Skitaconski balon. Na 53. Smotri narodne glazbe i plesa Istre u Raklju ipak neće, zbog drugih obaveza Larija Viškovića i Dina Batelića,  zasvirati Mantinjada, Skitaconski balon, Svirka na meh i dvojnice i Tanac pod sopele. Najbolje s Labinskih konti izabrala je komisija Županijskog odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre u sastavi dr.sc. Ivona Orlić, Nevija Kožljan i Josip Pino Knapić, koji međutim zbog sukoba interesa nije sudjelovao u izboru. Jubilarne konti održane su u organizaciji RKUD-a Rudar iz Raše i glavnim pokroviteljstvom Grada Labina.
 
Organizator Labinskih konti,  RKUD "Rudar" odao je posebno priznanje za izuzetan doprinos svih ovih godina, 50 godina truda i zalaganja na organizaciji  smotre,  ali i doprinosu na očuvanju kulturne baštine Labinštine, tradicijske glazbe i plesa , govora i nošnji dugogodišnjim članovima neumornim Josipu Pinu Knapić i Josipu Mohoroviću. Posebno na njihovoj inicijativi, kao inicijatorima prije 50 godina,  i trudu na osmišljavanju ove vrijedne kulturne manifestacije Labinštine i Istre. Josip Pino Knapić je pored toga dugogodišnji organizator drugih kulturnih manifestacija društva, ali i dugogodišnji suradnik mnogih manifestacija, smotri i susreta u Istri i Hrvatskoj, kao i sakupljač narodnih običaja Labinštine i Istre.
 
Fotografije s manifestacije pogledajte OVDJE, a video snimke OVDJE.