Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

04.09.2018

Projektom MINE TOUR do kraja 2019. godine bit će obnovljen Šoht

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić i Dimitrij Pur, zamjenik voditeljice Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju za projekt MINE TOUR, kojeg je upravo Grad Labin nositelj. Za nas je ovaj projekt važan iz dva razloga, prvi je da je Grad Labin prvi put nositelj projekta, a drugi, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić: (ton – Valter Glavičić). Danas stoga možemo reći da će: (ton – Valter Glavičić 1). Projekt MINE TOUR bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine na rubnim područjima programskog područja (PP) i to prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji te kulturnog spomenika Šoht u Labinu koji su u lošem stanju, a nedostaje i prekogranična promocija, suradnja među akterima na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Potrebno je unaprijediti znanje turističkih dionika o načelima održivog turizma te bolje upravljanje baštinom. 

Cilj je projekta aktivno očuvanje rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda. O važnosti Interreg projekata i suradnji govorio je Dimitrij Pur, zamjenik voditeljice Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, a posebno je istaknuo: (ton – Dimitrij Pur) – HRVATSKI I SLOVENSKI PARTNERI KAKO U OVOM PROJEKTU, TAKO I U OSTALIMA, OTVARAJU GRANICE I ŠIRE SAZNANJE DA SUSJEDSTVO NIJE INOZEMSTVO VEĆ DIO NAŠE ZAJEDNIČKE EUROPE. BEZ SURADNJE NEĆE BITIO NI MEĐUSOBNOG POVJERENJE NI MEĐUSOBNOG POŠTOVANJA. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i župan Občine Litija Franci Rokavec koji je kazao: (ton – Franci Rokavec). RADUJEMO SE DA SMO ZAJEDNO S NOSITELJEM PROJEKTA GRADOM LABINOM USPJELI NA TOM PROJEKTU. VESELI NAS I ŠTO ĆEMO KROZ PROJEKT DODATNO OBOGATITI IONAKO BOGATU RUDARSKU BAŠTINU NAŠIH GRADOVA. VESELIMO SE SUDJELOVANJU U PROJEKTU. 

Poveznica između Labina i Litije je ne samo rekonstrukcija Šohta i rudnika Sitarjevec: (ton – Valter Glavičić 2), zaključio je gradonačelnik Glavičić. Svečanom potpisivanju ugovora nazočile su i Dunja Babić, predstavnica Zajedničkog tajništva i ugovorna upraviteljica, kao i predstavnice projektnih partnera Mateja Golež iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije i Anamarija Kamin iz Razvojnog centra Srca Slovenije. Partneri u projektu su još Turistička zajednica Istarske županije, Labin Art ExpressXXI i Turistična zveza Slovenije. Trajanje projekta je 30 mjeseci, odnosno od 1. rujna ove do 28. veljače 2021. godine. Proračun projekta iznosi 1.144.622,45 eura, od čega na Grad Labin otpada 403.574,25 eura.