Lokalne vijesti

13.09.2018

Što se 5. veljače dogodilo na crpnoj stanici Fonte Gaja?

U aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Labina vijećnica SDP-a Neel Rocco govorila je o, kako je rekla incidentu na pumpnoj stanici Fonte Gaja, koji se dogodio 5. veljače. „Prilikom obilaska postrojenja, djelatnik u smjeni je osjetio intenzivno prisustvo klora. Nakon što se pribrao, poduzeo je sve da spriječi moguću katastrofu te o incidentu obavijestio poslovođu koji je obavijestio direktora Vodovoda. Tragične posljedice izbjegnute su isključivo zbog iskustva radnika, kao i čiste sreće. Pošto se loše osjećao, djelatnik je zatražio liječničku pomoć, najprije u Hitnoj pomoći, a sutradan kod svog liječnika. Liječnik je predložio bolovanje, ali u kasnijem razgovoru sa djelatnikom, direktor Vodovoda mu je “toplo preporučio” da ne otvara bolovanje. Briga za zdravlje djelatnika nije se pokazala. 

Kada je vijećnica Tanja Pejić na Gradskom vijeću 26. lipnja tražila da direktor Vodovoda pojasni ovaj slučaj, direktor je rekao da nije zabilježen nikakav incident! Time je direktor lagao, ne samo nama vijećnicima i prisutnima, već svim građanima.“, kazala je Rocco: (ton – Neel Rocco). Odgovor nije zatražila od direktora Vodovoda, već gradonačelnika Valtera Glavičića, koji je kako je rekla ovog ljeta upoznat s ovim incidentom: (ton – Neel Rocco 1). 
 
S događajem sam upoznat  u pisanom  obliku, od strane djela djelatnika crpne stanice Fonte Gaja, nakon čega sam razgovarao s djelatnicima u Fonte Gaju i direktorom Vodovoda, te sazvao Skupštinu Vodovoda na kojoj smo zaključili: (ton – Valter Glavičić), odgovorio je gradonačelnik Valter Glavičić. Prozvani direktor Vodovoda Dino Škopac, koji je odgovor vijećnicima poslao u pisanom obliku pak kaže: (ton – Dino Škopac). Detektor je uredno servisiran, baždaren  i  kalibriran 24. svibnja prošle godine, veli Škopac. Kaže i kako je radnik Denis Vozila, prema vlastitoj izjavi nakon završetka smjene u 20 sati i dolaska kući osjetio poteškoće s disanjem i posjetio sutradan svog liječnika.  Nakon toga razgovarao je sa rukovoditeljem tehničke službe, stručnjakom zaštite na radu, poslovođom i direktorom. Poštovana  vijećnice u vašem pitanju iznosite niz neistina , a istina je sasvim drukčija, veli Škopac: (ton – Dino Škopac 1). 
 
Nakon posjete radnika svom liječniku , nastavlja Škopac, Vodovod Labin nije zaprimio nikakvu medicinsku dokumentaciju , niti je liječnik otvorio bolovanje niti je prijavljena ozljeda na radu, pa su stručne službe  Vodovoda Labin sukladno Zakonu o zaštiti na radu navedeni događaj okarakterizirale kao nezgodu koja je evidentirana i odmah su poduzeli niz mjera  kako zakon nalaže o čemu postoji uredna dokumentacija tako da o nikakvom „zataškavanju“ ne može biti govora: (ton – Dino Škopac 2), zaključio je direktor Vodovoda Dino Škopac.