Novosti

07.01.2022

Država? To sam ja!

Ne bi ovih dana, prije i poslije prošlog 7. oktobra, ni minute a da me neko od prijatelja, poznanika, susjeda, kolega po zanatu, mojih studenata, ili rodbine nije upitao šta će biti s Bosnom i Hercegovinom nakon još jednih „razočaravajućih izbora“. Pitaju me to usmeno, mejlovima, mobilnim porukama, twiterom, vajberom...Kao da sam im ja kakva baba gatara. Ili Nostradamus. Nisam. A niti iko drugi ozbiljan danas zna odgovoriti na to tako prosto pitanje.

Prisjetih se ovim povodom i jednog od mojih bliskih rođaka koji me je davno, u djetinjstvu, poučavao kako najprostije, čak dječje pitalice mogu često biti teže od dugo pripremanih pitanja pravih mudraca i učevnih ljudi. Potpuno sam s mojim rođakom u tome suglasan.

Neće odgovora na ovo pitanje o Bosni vjerovatno biti ni u narednim mjesecima, jer se u 'bosanskom loncu' zakuhalo na preko stotinu stupnjeva. I svi su scenariji mogući. Kao ni u jednoj drugoj zemlji zapadnobalkanskog kruga, u cijeloj Europi i mnogo, mnogo šire. Iako je Bosna i Hercegovina zemlja predivnih ljudi, očaravajućih krajolika i fascinirajućih potencijala, njena budućnost bi od prošlog izbornog vikenda mogla biti sumornija nego do tada. Zemlja je to bez države. Bez rodoljublja. Bez vizionara i bez građana, jer u njoj žive samo etnosi, ogroman broj nacionalista, političkih kleptomana i patoloških nesretnika među kojima su i oni silni milioneri koji ne znaju šta će od sebe i svojih sumnjivih gomila prljavih para.

Ovih se dana, koliko čujem, sa svih strana ponovo izvrće glavačke i ona poznata revolucionarna maskima „bolje rat, nego pakt“ u „bolje pakt, nego rat“. Poziva se na suradnju svih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, jer je čak i prva violina Europske komisije i jedan od političkih veterana u Europskoj uniji, Jean Claude Juncker, prošlog tjedna upozorio da su rizici od izbijanja novog rata na Balkanu ponovo povećani „ako Evropska unija ikada dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja ove regije Uniji“.

"Ako zemljama zapadnog Balkana uskratimo perspektivu članstva, mogli bismo doživjeti ono što smo već imali 1990-ih, i to nesumnjivo prije, nego kasnije", rekao je predsjednik Europske komisije prošlog petka u Beču.

Nešto više od pola godine prije novih europskih izbora, Juncker je iz Beča poslao poruku upozorenja u dva smjera. Onima koji upravljaju sudbinama građana u zemljama regiona uključujući i one u BiH koji su upravo isposlovali mandate za naredne četiri godine. Te onima koji bi na europskim izborima krajem petog mjeseca naredne godine mogli doći na čelne pozicije u Europskoj uniji. Pred kojima je uz sve ostalo i velika geopolitička enigma zapadnog Balkana.

Do nastanka ovog Fureštanja na ovu Junckerovu izjavu, od svih lidera iz regije direktno je reagirao jedino srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, smatrajući da je ovaj europski zvaničnik malo pretjerao. Ali se složio da je „ipak sve moguće“.

Što se tiče brzopoteznog Vučićevog odgovora Junckeru, mogao bih se ovoga puta s nim složiti da se dnevnopolitičke tenzije u regionu često vani prenaglašavaju uprkos evidentnoj konstelaciji blokovske nepodnošljivosti i medijske nadmoći u manipulaciji masama. Upravo zbog toga ne smijem odbaciti ni one procjene po kojima je na Balkanu sve moguće - od izbijanja novog bratoubilačkog rata do obnove procesa ekonomskog ujedinjenja u formi nekakve kulturološko-ekonomske Yugosfere - ovisno o volji svjetskih moćnika i uloge same Europske unije u tome.

Ako EU zvaničnici budu spavali zimskim snom iz 1990-tih i u godini-dvije koje su pred nama, opasni scenariji bi bogli biti mogući upravo zbog vremena u kojem danas živimo. Neograničene mogućnosti manipulacije masama putem mainstream medija, interneta i kreiranih istina, uštimano matriciranje izbornih rezultata i političkih saveza, te rastuća apatičnost građanstva - idealne su poluge nedemokratskog vladanja.

Imajući u vidu da nisam blizak metodici pukog kompariranja, neka mi kao Fureštu bude oprošteno ako ovoga puta nisam u pravu ako ustvrdim da ničija preduga vladavina ne može biti nevina. Što ste duže vlada, to je okorjelost veća. U glavama takvih struji samo jedna jedina kombinacija.
Država? To sam ja!

Vaš Furešt