Lokalne vijesti

16.10.2018

Počinje provedba projekta Inspiracija

Povodom početka provedbe projekta INSPIRACIJA, kojeg sufinancira EU iz Europskog Fonda za regionalni razvoj, a  u okviru programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, danas je  u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin održana tiskovna konferencija na kojoj je projekt predstavljen. Glavni parter i voditelj projekta je Općina Trbovlje iz Slovenije o čemu je predstavnica Zvezdana Lamovšek za naš radio kazala: (ton – Zvezdana Lamovšek). Kome je projekt namijenjen i koje sve aktivnosti obuhvaća Lamovšek kaže:  (ton – Zvezdana Lamovšek 1). 

 
Jedan od partnera projekta je udruga Labin Art Xpress XXI, a njen predsjednik Dean Zahtila nije krio zadovoljstvo početkom  realizacije projekta:  (ton - Dean Zahtila). O značaju provedbe projekta s aspekta obogaćivanja turističke ponude i kao jedan od partnera u projektu iz Labina  govorila je direktorica turističke zajednice Radmila Paliska Kos:  (ton – Radmila Paliska Kos). Projekt INSPIRACIJA pokrenut je sa ciljem revitalizacije industrijske baštine i stvaranja novih proizvoda kulturnog turizma u Labinu, Trbovlju, Slovenskoj Bistrici i Rijeci. Vanjska suradnica u projektu u ime Grada Labina Vesna Blažina Hatić je tom prilikom kazala: (ton – Vesna Blažina Hatić). 
 
Projekt Inspiracija vrijedan  je 1.503.000 eura, odvija se na prostoru Slovenije i Hrvatske, povezat će  četiri revitalizirana baštinska područja te pod istim imenom uspostaviti novu prekograničnu turističku rutu od pilana i mlinova Pohorja preko rudnika u Labinu i Trbovlju do Riječkog pristaništa.  Sastoji se od niza aktivnosti poput obnove napuštene rudarske i industrijske baštine, izrade njezine nove interpretacijske strategije koja će biti predstavljena u novim informacijskim centrima, stvaranja novih kulturno-turističkih ruta, pokretanja Festivala industrijske baštine, održavanja Bijenala industrijske umjetnosti  u Labinu i Rijeci koje će se odvijati u sklopu projekta Rijeka- Europska prijestolnica kulture 2020. i mnogih drugih.