Novosti

07.01.2022

Čiji je Nikola Tesla?

Na pravoslavni Božić, 7. januara 1943., u 87. godini života umro je jedan od najvećih svjetskih genija. Za mene osobno najveći imajući u vidu korisnost i humanističku vrijednost njegovih izuma, patenata i tehnologija bez koji danas ne bismo mogli živjeti. Kao humanista i stvorenje natprirodnih sposobnosti, poboljšao nam je svakodnevni život i prosvijetlio budućnost stoljećima unaprijed.

Na taj dan kada je sklopio oči i otiša u Svemir iz kojeg je, po njegovom osobnom uvjerenju, i došao, koliko znam, samo u Huguesovom parku u Puli obilježena je 76. godišnjica smrti ovog „slavnog hrvatskog znanstvenika“.
Tako su objavili neki istarski lokalni mediji. 

Objavljeno je također da su u znak sjećanja na Nikolu Teslu, vijence na njegovu bistu položili zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, predsjednik Vijeća srpske manjine Istarske županije Milan Rašula i predstavnici SKDI "Nikola Tesla". U skladu s protokolom, Teslin sunarodnjak Milan Rašula se na kraju, u ime Vijeća srpske manjine, „zahvalio Gradu Pula na dugogodišnjoj potpori“ nacionalnoj organizaciji istarskih Srba.

Nikola Tesla (10. 7. 1856. – 7. 1. 1943.) je, jeli tako, rođen u selu Smiljan u Lici, u Hrvatskoj. U obitelji pravoslavnog sveštenika od majke Geogine i oca Milutina. 

Ugledni internacionalni zaljubljenik 'teslijanije', Velimir Abramović, u izuzetnoj knjizi o teslinskoj „evoluciji svijesti čovječanstva“, opisuje kako je taj cijeli „smiljanski kraj jedna velika zaravan u središtu Like, na kojoj se kuća obitelji Tesla priljubila uz samo podnožje brda Bogdanić, odmah uz parohijalnu crkvu u kojoj je službovao Nikolin otac, Milutin Tesla.

Već od 1870. čudesni Nikola, jeli tako, nije više živio u (srpskom) selu Smiljanu. Prva životna stanica mu je bio Rakovac, danas dio Karlovca, gdje su se Nikolino tehničko znanje i kozmopolitizam nastavili brusiti u uglednoj Višoj realnoj školi (s hrvatskom pučkom većinom). Bila je to poznata i cijenjena škola u kojoj su se učenici pripremali za studije tehnike, o čemu je Nikola kao dječak najviše maštao.

Na tom putu od gospićke zabiti do Karlovca, prema osobnom kazivanju, Nikola je prvi put u žuvotu vidio željezničku kompoziciju, što ga je kao tehnološka zagonekta „silno i zadugo uzbuđivalo“.
Do odlaska u Karlovac, osim pohađanja osnovne škole Nikola je bio zvonar i štec u mjesnoj crkvi u kojoj je njegov otac, prota Milutin, službovao. Molio se, sudjelovao u liturgijskom životu, postio i pričešćivao se, zabilježio je Abramović.
Kao što je poznato, nije prošlo mnogo godina da bi Nikola postao planetarna figura znanja i naučnotehničke prospekcije.

I sve je ovo poznato vascijelom svijetu. Ali niko od nas ni dan-danas ne zna da li je Nikola Tesla „hrvatski izumitelj“, „srpski naučnik“, „hrvatsko-američki znanstvednik“, ili je „američko-srpski genije“?
Ista, identična, otimačina kao sa (hrvatskim ili srpskim) velikanom pisane riječi i nobelovcem, Ivom Andrićem. 

Ko je zapravo Nikola Tesla? Tko je uistinu Nikola Tesla?

U slobodnoj online enciklopediji „Wikipedia“ stoji zapisano da je Nikola Tesla bio srpsko-američki izumitelj, inženjer elektrotehnike i strojarstva, futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju modernog sustava napajanja izmjeničnom strujom. Na hrvatskom sajtu „Croatian History“ piše da je Nikola Tesla „istaknuti hrvatsko-američki znanstvenik“. Dok u „New World Encyclopedia“ piše kao i u Wikipediji: „Nikola Tesla je svjetski poznati srpsko-američki izumitelj, fizičar, inženjer strojarstva i elektrotehničar“. 

Šta je važnije: mjesto rođenja, nacionalnost ili djela?

Koliko znam za sebe i za Nikolu Teslu, oduvijek su se na ovim balkanskim prostorima koplja više lomila oko toga čiji je Nikola Tesla? Koje je vjere? Koje je nacije? Gdje se rodio? (T)ko mu je bila baba, djed, otac, mati, učitelj...? A gotovo da se i ne govori niti se uči o njegovim senzacionalnim otkrićima. 

Nije zato neobično što sam o pravom Nikoli Tesli Izumitelju vanzemaljskih razmjera, suštinske pojedinosti saznavao tek po tamo nekim drugim zemljama i muzejima, ili isčitavanjem obimne, uglavnom strane, literature o ovom geniju.
Neko je davno nekada rekao da su najveće bitke one koje vodimo sami u sebi. 

A on, Nikola Tesla, još kao mladi znanstvenik planetarnog značaja je rekao: „Ako želite pronaći tajne Svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibracijama“. 

Dakle! Ako vam je konačno, doista, toliko stalo do Nikole Tesle Genija, nemojte se makar od sada fokusirati samo na njegovo pravoslavlje, nacionalnost, porijeklo ili podrijetlo! Promišljajte o energiji, frekvenciji i vibracijama!
Zapitajte se o Teslinoj genijalnosti koja je za njega samoga, zapravo, božansko proviđenje koje se ne udjeljuje ni Pravoslavcu niti Katoliku. Za to su potrebne druge, mnogo važnije kvalitete.

Vaš Furešt