Lokalne vijesti

12.02.2019

Labin je šampion energetske obnove: u tri godine gotovo 39 milijuna kuna investicija

U Gradu Labinu investicije u energetsku obnovu u posljednje tri godine vrijede gotovo 39 milijuna kuna, čime je Labin još jednom dokazao svoj status šampiona energetske obnove. Te podatke iznio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić Predragu Štromaru, potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornoga uređenja, tijekom jučerašnje posjete Labinu. Potpredsjednik Vlade obišao je obrazovne ustanove energetski obnovljene EU novcem, Srednju školu Mate Blažina, Područnu školu Osnovne škole Ivo Lola Ribar na Katurama i Dječji vrtić „Pjerina Veranac“. 

Gradonačelnik Glavičić zahvalio je ministru Štromaru na potporama koje njegovo ministarstvo dodjeljuje projektima energetske obnove zgrada te što je prepoznao Labin kao jednog od rekordera u Hrvatskoj po privlačenju sredstava za energetsku obnovu zgrada. Preko gradske tvrtke Labin stan i uz neizmjerno povjerenje i sufinanciranje suvlasnika zgrada energetski su obnovljene 82 zgrade, ukupne vrijednosti radova veće od 40 milijuna kuna, od čega je od nacionalnih sredstava i sredstava iz Eu povučeno bespovratnih više od 20 milijuna: (ton – Valter Glavičić), kazao je gradonačelnik Valter Glavičić. 

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je kako se projektima energetske obnove podiže kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima. Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstava iz fondova EU. Prošle godine isplaćeno je 60 posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz EU fondova ako su prethodno dobro pripremljeni projekti, kazao je Štromar: (ton – Predrag Štromar). Dodao je i kako se u Labinu realiziraju projekti energetske obnove vrijedni 21,1 milijun kuna. Radimo na tome: (ton – Predrag Štromar 1), najavio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.