Piero Licul iz vinarije Fuhtar u Nedešćini sudjelovao je jučer na En Primeuru malvazije, kušanju mladih vina ove sorte održanom u zagrebačkom hotelu Esplanada. Predstavljanje je počelo radionicom „Malvazija kroz različite terroire Istre“ koju je vodio enolog dr. sc. Mario Staver. Na prezentaciji su predstavljene malvazije, koje je odabrala posebna komisija iz Instituta u Poreču, iz različitih mikroregija Istre – središnje, istočne, južne, zapadne, sjeverne i sjeverozapadne Istre.Ukazane su različitosti u boji, mirisu i okusu ali i utjecaj vremenskih prilika i klime na aromatiku, alkohole, svježinu i mineralnost vina. Profesor Staver je u predstavljanju malvazije iz Istočne Istre naglasio kako s tog područja dolazi sve više vinara i sve bolja kvaliteta što je jako dobro za cjelokupnu vinsku sliku Istre. U drugom dijelu manfestacije uslijedilo je predstavljanje i kušanje izloženih malvazija za enologe, somelliere, hotelijere, distributere, blogere, novinare i građane vinoljupce. Svi vinari složili su se da malvazija iz berbe 2018.godine donosi odlične rezultate, da će to biti jedna od boljih berbi bez obzira na povećane prinose i da svi jedva čekaju da prve buteljke dođu na tržište za mjesec – dva. S Labinštine su osim Vinarije Fuhtar malvaziju izlagali Vinogradi San Martino i Vina Romeo, a ukupno je iz Istarske županije izlagalo šezdeset vinara.