Novosti

07.01.2022

Ekstradjevičansko maslinovo ulje „Istra“ dobilo europsku oznaku zaštićenog proizvoda

Bravo! Bravo! Bravo! Bravo za sve istarske maslinare i proizvođače maslinovog ulja! Bravo za županijsku administraciju, a osobito bravo Odjelu za poljoprivredu Istarske županije! Bravo za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu koji su, neovisno kojoj političkoj opciji pripadaju, bili na istoj strani i zdušno lobirali u Bruxellesu. 

Upravo dok ispisujem ove fureštanske retke, na snagu je stupala obavezujuća Uredba Europske komisije o upisu ekstradjevičanskog maslinovog ulja „Istra“ u europski Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla. Ekstradjevičansko maslinovo ulje pod tržišnim imenom „Istra" od ovog je utorka, dakle, autohtoni proizvod s oznakom izvornosti kao zaštićeni proizvod iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre.

Uredba je u Službenom listu EU objavljena 27. 2. 2019. a njena pravomoćnost nastaje dvadeseti dana po objavljivanju, dakle 19. ovog mjeseca.

Birokratsko-stručni postupak europske zaštite istarskog maslinovog ulja trajao je od 2016. godine kada je hrvatska Vlada podnijela službeni zahtjev za zaštitu proizvoda "Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje". Očekivano, već u kolovozu 2016. slovenski susjedi su uputili službeni prigovor Europskoj uniji budući su bili brži u zaštiti vlastitog „Ekstra deviškog oljčno olja Slovenske Istre“, čiju su zaštitu počeli potraživati još od ljeta 2002. a ozvaničili je 2007. godine kada je službeno i upisano u EU Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla.

Nakon što je Europska komisija ocijenila da se prigovor slovenačke Vlade „može smatrati dopuštenim“, 18. 9. 2016. iz Bruxellesa je objema stranama u sporu dostavljen prijedlog za nagodbu. Uslijedili su vrlo detaljni i strpljivi hrvatsko-slovenski pregovori prvo na nivou struke, a zatim i politike kako bi se usaglašeno krenulo u zajedničku zaštitu jedinstenog proizvoda na razini EU pod nazivom "Istra". Nakon višegodišnjeg rada na usaglašavanju specifikacija, trud i zajednička vizija su se isplatili. Jedinstvenim projektom zaštite ekstradjevičanskog maslinovog ulja hrvatske Istre i Liburnije, te slovenskog dijela Istre, došlo se i do obavezujuće uredbe EU za sve njene članice, koja je od ovog utorka na snazi.

Uredbom se precizira da se „ekstradjevičansko maslinovo ulje „Istra“ s europskom oznakom izvornosti smije proizvoditi na spomenutim područjima, te prerađivati i pakirati s obje strane granice unutar nacionalnog područja zaštite, uz slobodno korištenje svih autohtonih i udomaćenih sorti grožđa koje se uzgajaju s obje strane hrvatsko-slovenske granice u Istri.

Dakako, ekstradjevičanskog maslinovo ulje iz Istre je i do sada po svojoj posebnosti i vrhunskoj kvaliteti bilo priznato i poznato diljem svijeta. 

Svrstavanjem ovog istarskog proizvoda u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla, širom se otvaraju tržišni portuni ka europskoj maslinarskoj eliti; ka najrafiniranijim trgovcima ovim dragocjenim gastro-proizvodom; i naravno, ka najprestižnijim prodajnim lokalitetima unutar Europske unije sa oko 500 milijuna nadprosječno bogatih potrošača. 

Iako je brend sa svjetskom reputacijom, ekstradjevičansko istarsko ulje se pokazalo, čak, i vrjednijim od obične robe: dobilo je obilježja jedinstvenog projekta cijele Hrvatske koji je uspješnije od dnevne politike objedinio maslinarske teritorije dviju susjednih država s ne baš čistim pograničnim računima. A već čujem da se najavljuje i mogućnost skorašnjeg organiziranja maslinara hrvatskog i slovenskog dijela Istre u zajedničku Asocijaciju koja bi mogla biti od značajne pomoći u pristupanju probirljivom europskom tržištu maslinovih ulja.
Imajući dugogodišnje osobno iskustvo s kojekavim uljnim mješavinama pod nazivom „Huile d'olive vierge extra“ ili tome slično, ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“, sa toliko raskošnom kvalitetom, okusima, bojom i mirisom, uvjeren sam, neće imati premca ni kod pravih europskih kulinara. Ukoliko ne bude papreno skupo – podrazumijeva se.

Vaš Furešt