Lokalne vijesti

07.06.2019

Kršanski vijećnici ne žele olako zaduživanje općine

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana, a na prijedlog predsjednika Vijeća HDZ-ovca Zdravka Vidaka, s dnevnog je reda, nakon iscrpne rasprave, skinut prijedlog drugih izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019.godinu kojim bi se on povećao za 14.992.000 kuna. Prijepor je izazvao način financiranja izgradnje infrastrukture za Radnu zonu  Kršan – Istok, odnosno kreditno zaduženje u iznosu od 12 milijuna kuna. Kredit bi se, obrazložio je načelnik Valdi Runko digao na 7 godina, odnosno s dvije godine počeka i pet godina vraćanja. 

Vijećnik IDS-a Boris Babić  ustvrdio je kako to znači da bi kredit vraćala slijedeća garnitura vlasti: (ton – Boris Babić). Nisam protiv Radne zone, naprotiv, nastavio je Babić: (ton – Boris Babić 1).  Tehnička pitanja, kako je rekao imao je i predsjednik Vijeća Zdravko Vidak, no ujedno je i predložio: (ton – Zdravko Vidak). Načelnik Runko pojasnio je kako će Vijeće odlučiti o uvjetima kredita, a nakon što se na javnoj nabavi izabere najpovoljnija ponuda neke poslovne banke. Potrebno je da zaduženje dobije i potvrdu Vlade. 
 
Drugi element koji je važan je: (ton – Valdi Runko). Lokalna zajednica imat će, nastavio je Runko: (ton – Valdi Runko 1). Nakon pauze, a koju je radi konzultacija zatražio potpredsjednik Vijeća s Nezavisne liste Valdija Runka Roko Terković, načelnik Runko ostao je kod svog prijedloga, pa je prijedlog  Programa građenja komunalne  infrastrukture s 9 glasova za i 3 protiv, vijećnika s Nezavisne liste Valdija Runka, Roka Terkovića, Ivana Vozile i Dragana Ljubičića, skinut s dnevnog reda.  Vijećnici su zatražili da načelnik pripremi iscrpan materijal sa svim pojedinostima vezanim za izgradnju i način financiranja, kao i potencijalnim investitorima. Vijećnici su na sjednici  ipak prihvatili drugi rebalans proračuna, ali ne u visini od 42.421.472 kune, nego umanjen za Program građenja komunalne infrastrukture u visini od 13.185.000 kuna. Rebalansom tako sad kršanski proračun iznosi 29.236.472 kune, odnosno povećan je za 1.444,072 kune.