Lokalne vijesti

24.06.2019

Danas vlaški jezik govori oko 1000 ljudi - najviše izvan domovine

U subotu, 22. lipnja u prostorijama Mjesnog odbora u Šušnjevici dr.sc. Zvjezdana Vrzić, sveučilišna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci i u New Yorku održala je zanimljivo predavanje i predstavila rezultate dugogodišnjeg rada na očuvanju i dokumentiranju vlaškog jezika. Ova lingvistica, autorica i voditeljica projekta dokumentiranja i očuvanja vlaškog i žejanskog jezika o motivaciji koja ju je potaknula za ovaj ogroman posao za naš radio je kazala (ton – Zvjezdana Vrzić). 

U odnosu na jezičnu zajednicu, ciljevi projekta su edukacija članova zajednice i njihovo aktivno uključivanje na zanimljiv način, a u svrhu očuvanja jezika i kulture te promoviranja povećanog vrednovanja upotrebe jezika. 

Kako je rekla Zvjezdana Vrzić, lingvisti su još u 19. stoljeću počeli proučavati vlaški jezik, kada je bilo puno više govornika, međutim masa građe je trajno izgubljena. Do prije 10 godina nisu postojali audio i video zapisi, pa je ovaj projekt pokrenut s ciljem dokumentiranja, opisivanja i analiziranja ugroženog vlaškog jezika, ne samo u znanstvene svrhe, već i za potrebe zajednice. Osim što je zabilježena usmena povijest, tj. životne priče aktivnih govornika, oni su uglavnom putem video zapisa demonstrirali i neke svoje vještine, a zabilježeni su i svakodnevni izrazi te fraze. Zanimljivo, ovaj ugroženi jezik sve do sada nije se pojavljivao u pisanom obliku, već isključivo usmenom. Zvjezdana Vrzić sa svojim je suradnicima do sada prikupila čak 55 sati audio i video zapisa. Godine 2010. Osnovane su udruge Spod Učke i Žejane, dvije godine kasnije otvorena je izložba Da me ne zaboraviš s pratećim katalogom, objavljene su slikovnice, audio CD s više od 500 svakodnevnih izraza na vlaškom/žejanskom i prijevodima na hrvatskom i engleskom jeziku, zatim turistička karta s punktovima gdje se govore vlaški, odnosno žejanski jezik. Većina građe dostupna je i na web-stranici www.vlaski-zejanski.com.

Vlaški jezik spada u kategoriju visoko ugroženih jezika, a aktivno ga danas govori, rekla nam je Zvjezdana Vrzić: (ton – Zvjezdana Vrzić 1). O budućim projektima, Zvjezdana Vrzić nam je kazala (ton – Zvjezdana Vrzić 2).