Novosti

07.01.2022

Tko vozi tvoj auto!?

Jeste li znali da se 95% našega života odvija po programu kojega usvojimo u prvih sedam godina? U tom periodu naš mozak uglavnom funkcionira u theta valovima (4Hz – 7Hz), stanju koje je karakteristično za prve faze sna, hipnozu ili sugestibilnost. U takvom stanju se također nalazimo kada vozimo auto i to činimo automatski, pa u jednom trenutku „dođemo k sebi“ i nije nam jasno gdje smo bili proteklih 5-10 km. Kao malo dijete, postajemo spužva koja nesvjesno, praktički hipnotički, upija informacije, pravila i načine ponašanja naših roditelja i okoline koja nas okružuje. Sve bitne postavke života definirat ćemo na ovakav način: partnerstvo, ljubav, posao, novac, sreću, itd.

Zašto je ovo bitno za naš život? 80% naše psihe zauzima podsvijest. Ono što je definirano u najranijim iskustvima manifestirat će se u našem izvanjskom svijetu. Kako bi bolje shvatili objasnit ću vam na primjerima: osoba može željeti npr. dobar partnerski odnos, ali u svom životu imat će partnere koji je iskorištavaju, omalovažavaju i slično. Ako je tako nešto doživljavala u svom djetinjstvu od značajnije osobe (npr. otac ili majka), ili ako je par generacija imalo takve odnose u obitelji, to je obrazac koji se nastavlja. Osoba može željeti nešto drugačije (ali to je samo 20% njezine svijesti), podsvijest je ta koja vodi glavnu riječ. Ponekad osobe nose u sebi podsvjesnu krivnju ili su odani svojim precima, pa ne žele biti uspješniji od njih, u ime „slijepe ljubavi“ i sami će sebe sabotirati kako ne bi doživjeli uspjeh. Ovo su kratki primjeri koje često viđam, a mogu nam objasniti ovo o čemu pišem.

Jeste li ikada zastali i zapitali se kako živite ljubav, odnose, posao!? Jeste li se zapitali kako želite živjeti sve te aspekte života? Najveća moć koju imamo je mogućnost da mijenjamo naša uvjerenja i vjerovanja. Prvi korak u tome je da postanemo svjesni što se nalazi ispod našega tepiha u onih 80% našega života koji drži upravljač našega auta. Dok taj dio ne osvijetlimo i ugledamo, nalazimo se na autopilotu kojega vrlo često nazivamo - sudbina.

Antonio Mrzlić,
gestalt psihoterapeut
amerselli@gmail.com