Novosti

Tehnoline telekom

27.11.2019

Popularni Orašar u Puli

Kako bolje doživjeti toplinu i raskoš najljepšeg doba godine nego uz čarobnog Čajkovskog i poznatu Hoffmanovu bajku o Orašaru, ispričanu plesom riječkog Baleta s karakterom. Balet uz orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem Gradskim kazalištem Pula donosi nam "Orašara" i u Pulu i to premijeru, u subotu, 30. studenog u 20 sati, te reprizu 2. prosinca u 12 i 20 sati.

Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj Hoffmannovoj „Orašar i kralj miševa”, i danas oduševljava publiku svih generacija. Posljednji od tri velika baleta Petra Iljiča Čajkovskog, kojim se godinu prije smrti vratio u čarobni svijet djetinjstva i bajki, brzo je nakon praizvedbe 1892. godine u Sankt Petersburgu postao omiljenim obiteljskim klasikom u blagdansko vrijeme i jednim od najpopularnijih baleta uopće.

Mauro de Candia svojom verzijom „Orašara” u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Prema Hoffmannovom književnom djelu i glazbi Čajkovskoga, de Candia stvara novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija. Nevidljivo postaje vidljivim, san postaje stvarnost.

Predstava traje oko dva sata i izvodi se s jednom pauzom između dva čina.