Novosti

22.02.2020

Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor nedavno službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

Povodom obilježavanja prvoga Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Institut je na svoje stranice Hrvatski u školi pripremio malu školu glagoljice, provjeru znanja glagoljice i memorijsku igru "Glagoljica pamtilica".

FOTO:  Plominski natpis, kameni reljef s glagoljičkim slovima na bočnom zidu crkve sv. Jurja Staroga u Plominu.

Ranije je to bio žrtvenik (ara) s uklesanim likom ilirsko-rimskoga božanstva Silvana, zaštitnika raslinja i životinja. Odbačeno je starije mišljenje da je to lik svetoga Jurja. Natpis na kamenu, pisan oblom glagoljicom, u dva reda, iz XI. je st. Uz lik je duboki urez za koji se ne može tvrditi da je neko slovo. Natpis glasi: »SE E PIS/ъLъ S« (To je pisao S).

I logo našeg radija sadrži jedno slovo glagoljice. Znate li koje?