Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

27.03.2020

Na Labinštini izdano više od tri tisuće propusnica

Stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave ovih dana imaju pune ruke posla u primanju i izdavanju propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i boravka, a sve sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Bez valjanje propusnice, zbog skrbi o nemoćnima djeci ili starijim osobama ili kupovini hrane i osnovih potrepština, rizično je napusiti mjesto prebivališta.

Policija redovito kontrolira vozače i bez propusnice nitko ne može proći. Građani od ponedjeljka, odnosno utorka svoje zahtjeve općinama i Gradu Labinu šalju mailom ili osobno doaze u upravne zgrade.

Tako je do sada u Općini Kršan zaprimljeno oko 800 zahtjeva, a izdano je više od 600 propusnica, saznajemo od člana Stožera Romana Carića. Dnevno, kaže izdaju i do 100 propusnica i to uglavnom jednom članu obitelji. U Općini Kršan propusnice će se izdavati i za vikend, kada će općinska uprava dežurati od 10 do 12 sati.

U Općini Pićan izdano je dosad 245 propusnica, kaže članica Stožera Martina Bilić. I oni propusnice izdaju samo jednom članu obitelji, a „naši građani to poštuju“, ustvrdilaje Bilić.

Općina Raša, koja je s izdavanjem propusnica započela u ponedjeljak popodne, dosad je izdala njih oko 500. „Uglavnom odobravamo sve propusnice, ali isključivo elektroničkom poštom, jer su zahtejvi građana opravdani. Naši građani su potrebama za opskrbom prehrambenim artiklima vezani za Labin i to im se mora omogućiti. No, propusnicu može dobiti samo jedan član domaćinstva.“, pojašnjava općinska načelnica Glorija Paliska.

„Držimo se preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i propusnice izdajemo po tim pravilima i to jednom članu kućanstva. Dosad su zaprimili oko 600 zahtjeva i izdali 400-tinjak propuisnica.“, rekla je zamjenica načelnika i članica Stožera civilne zaštite Općine Sveta Nedelja Irene Franković. Dodaje kako građanima izlaze u susret i zbog specifičnih potreba, ali i da građani imaju razumijevanja za ovu situaciju. I u Općini Sveta Nedelja, radit će i za vikend, iako je, kako je kazala Franković, već danas bilo puno manje zahtjeva nego prethodnih dana.

Inače, na današnjoj konferenciji za tisak nacionalnog Stožera rečeno je i da je do sada 781 osoba 'ulovljena' u kršenju mjera izolacije. Bilo je riječi i o sumnji u manipulacije s propusnicama. „To je ozbiljno kazneno djelo, krivotovorenje isprava. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da se u ovakvoj situaciji neće izricati minimalne kazne", rekao je ministar Davor Božinović.