Lokalne vijesti

13.05.2020

Dječji vrtić ''Kockica'' počeo s radom, trenutno sa 16 mališana

Nakon privremenog prekida rada zbog pandemije bolesti uzrokovane Covid-19, DV Kockica se od 11. svibnja ponovno, zahvaljujući predanom angažmanu Stručnog tima, odgojiteljica, tehničkog osoblja ustanove i velike podrške Osnivača, uspješno i pravovremeno pripremio za početak rada. Iako u nešto drugačijim uvjetima, vrtićkim prostorijama ponovno odzvanjaju glasovi 16-ero mališana.

Početak rada bio je obilježen brojnim izmjenama u načinu funkcioniranja koje služe zaštiti svih nas. S obzirom na trenutno mali broj djece, odgojno obrazovni rad je organiziran u centralnom objektu u Kršanu u dvije odgojne skupine – jednoj vrtićkoj i jednoj jasličkoj. Svaku skupinu čini osmero djece s kojom rade dvije odgojiteljice u dvije smjene, bez preklapanja.

Uz razumijevanje i dobru suradnju s roditeljima, već drugi dan uz nove rituale i rutine, odgojno-obrazovni rad odgojiteljica posebno je usmjeren ka emocionalnom području razvoja djece s ciljem što lakšeg prihvaćanja novonastalih promjena i razvoja osjećaj sigurnosti. Također, sukladno preporukama HZJZ-a, većina aktivnosti planira se odvijati na vanjskom prostoru Vrtića, što nam ide u prilog jer dobro znamo da se djeca najviše vole igrati vani.

Sama promišljanja i pripreme za ponovno otvaranje Vrtića započele su još i prije dobivenih uputa od strane HZJZ i MZO te je veći dio pripreme bio i ranije ostvaren, a temeljem praćenja preporuka i uputa Stožera u drugim gospodarskim granama.

Odrađene pripreme u velikoj su se mjeri poklapale s konačno službeno dobivenim uputama koje je stručni tim zatim detaljno proučio te implementirao zadano u realne okvire i specifičnosti svojstvene našem Vrtiću.

Promišljajući o realnom okruženju, arhitektonskom kontekstu, potrebama djece, roditelja, razmišljajući o odgajateljicama, ali i svom drugom osoblju koje je potrebno za funkcioniranje života Vrtića omogućili smo odvijanje odgojno-obrazovnog programa u kojem osim pukog zadovoljavanja norme, određeni zahtjevi epidemiologa čak idu u prilog, posebno u području brojnosti skupina.

Protokoli koji su ovom prilikom nastali temeljeni su na znanju i iskustvu, a svi su djelatnici, koji su započeli sa radom u ovom turnusu, prije samog otvaranja vrtića zajedno sa zdravstvenom voditeljicom prošli protokole na praktičan način. Iscenirane su situacije dolaska na posao i odlaska sa posla, prijema djece, prijema „vanjskih“ osoba, ali i situacije u slučaju pojave sumnje na zarazu coronavirusom.

O ponudi didaktičkog materijala raspravljalo se i promišljalo na radnim sastancima s odgajateljicama te je didaktički materijal limitiran na onaj materijal koji je moguće prati i dezinficirati, uz mogućnost izmjena i dopuna ovisno o interesima djece.

Za sve odgajateljice koje zbog manjeg broja djece ne rade u ovom 14-dnevnom turnusu, pripremljen je i osmišljen rad od kuće koji „pokriva“ područja pripreme i izrade materijala i poticaja, stručno usavršavanje te dalje održavanje kontakta s djecom i roditeljima putem grupe „Kockica on-line“ .

Ponosni što još od 22. ožujka, dakle od samog početka epidemije te prije službenih preporuka MZO, imamo uspostavljenu uspješnu komunikaciju s roditeljima putem Facebook grupe „Kockica -online“ ova se uspješna suradnja nastavlja te se dodatno intenziviraju aktivnosti vezane uz program predškole. Odgajateljice Doris, Matea i Danijela, koje su i do sada provodile integrirani i kraći program predškole, nastavljaju sa programom predškole u „Kockici – online“, uz podršku drugih odgajateljica i stručnog tima.

Djeca su se na sve ove nove uvjete brzo priviknula. O njima brinu poznate im odgajateljice, a iako nisu u skupinama sa prijateljima s kojima su bili prije epidemije, poznato je da su djeca otvorena i čista srca te lako sklapaju nova prijateljstva. Posebno zahvaljujemo svim roditeljima koji su nam cijelo ovo vrijeme bili podrška te uz razumijevanje situacije u kojoj se svi zajedno nalazimo surađuju, predlažu te prihvaćaju novonastale okolnosti svjesni da sve što radimo, radimo u nastojanju da damo svoj doprinos normalizaciji života i rada naše zajednice, brinući prvenstveno za zdravlje i dobrobit djece i njihovih obitelji.

Složni, disciplinirani i dosljedni u provođenju mjera, a istovremeno kreativni, topli i nježni prema najmlađima hrabro krećemo u prilagodbu i kreiranju okruženja u kojem će vladati osjećaj sigurnosti i podrške koji je u ovim neizvjesnim vremenima svima nama prijeko potreban, stoji u priopćenju ravnateljice Vrtića, Irene Bašić.