Novosti

22.05.2020

Idući tjedan nove mjere, moguća vjenčanja i veća okupljanja

Idućeg tjedna Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradit će preporuke s epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti od 27. svibnja.  U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.  Od 27. svibnja predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.  Usuglašeno je i da će se od 30. svibnja omogućiti sportska natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Inače, deveti je dan kako u Istri nema novooboljelih od koronavirusa. Stožer civilne zaštite Istarske županije priopćio je jutros da je unutar 24 sata ispitano 55 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Od početka epidemije u Istri je oboljelo 89 osoba, 87 ih je izliječeno, a dvije su preminule. 

Danas je u Hrvatskoj potvrđeno šest novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2243 oboljele osobe, a 2011 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 99 osoba. Novooboljeli su iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Splitsko-dalmatinske županije.

Do sada je testirano 59911 osoba, od toga 1820 u posljednja 24 sata.