Lokalne vijesti

01.06.2020

Kulturi, civilnom društvu i klubovima studenata upola manje sredstava iz labinskog proračuna

Gradonačelnik Labina je na prijedlog Poverenstva za ocjenjivanje prijava, donio odluke o dodjeli financijskih sredstava za programe/projekte udruga i neprofitnih organizacija.  Zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa moralo je doći i do ušteda u gradskom proračunu, pa su tako udruge iz kulture, civilnog društva i klubovi studenata dobili 50 posto manje sredstava nego je to bilo planirano. 

 
Puni iznosi isplatit će se udrugama iz područja socijalne skrbi i zdravstva. Najviše sredstava iz područja socijalne skrbi i zdravstva, 50 tisuća  dobio je Centar za inkluzivnu podrušku i zapošljavanje INPROMO, za projekt „Poticanje intenzivnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“. 
 
Ligi protiv raka Labin pripalo je 15 tisuća kuna, a Udruzi osoba s invaliditetom 7.500 kuna. Udruga sv.Vinka Paulskog dobit će 6.500 kuna, a  6 tisuća Udruga liječenih alkoholičara „Centar“.Po tisuću kuna raspoređeno je Društvu distrofičara Istre, Udruzi Motus Vita Est ta fizikalnu terapiju i terapiju potpomognutu životinjama iz pazina, za program „Aktivni dnevni boravak Labin“ i Društvu multiple sklerpze Istarske županije. 
 
Četrnaest udruga iz kulture steklo je pravo na dodjelu sredstava. Najviše sredstava, 46.500 kuna dobit će Gradski orkestar. Udruzi Mediteranski kiparski simpozij pripalo je 25 tisuća kuna, a 9 tisuća Labinjonskoj kompaniji-domoćoj folšariji. Galerija Alvona će za izložebeni program dobiti 8 tisuća kuna, a labin Art Express za 3. Bijenale industrije umjetnosti 5 tisuća.  KUD-a Đulistan dodijeljeno je 4.500 kuna, RKUD-u „Rudar“ iz Raše 3.750, a Teološkom fakultetu Zagreb za prijevod knjige Luke Ilića na temu Matije Vlačića Ilirika 3 tisuću kuna. 
 
Po 1.500 kuna dobit će Klapa Labin, Udruga kreativna akademija Labin i Udruga PUT za program Pop Up Film. KUD-u Ivan Fonović Zlatela iz Kršana i Udruzi NEO dodijeljeno je po tisuću kuna. U programu razvoj civilnog društva pravo na financiranje ostvarilo je 11 udruga. Udruga umirovljenika Labin dobila je 17 tisuća kuna, a po 7 tisuća Udruga za zaštitu životinja Fenix i Pčelarska udruga Labin. Udruga dragovoljaca i vetaerna Domovinskog rata dobit će 4.250 kuna, a Društvo Josip Broz Tito 3 tisuće. Po 2.250 kuna dodijeljeno je Labin Art Expressu XXI za projekt „Špjegane besedi“, Društvo gljivara Labinštine „Martinčica“, Udruzi antifašističkih boraca i HVIDR-i. Udruga Alfa Albona dobit će 1.500, a Centar za građanske inicijative Poreč 500 kuna.  Klubovi studenata Istre financirat će se s ukupno 5 tisuća kuna, po 2.500 dobili su Klub studenata Istre Mate Balota Zagreb i Istarski klub Rijeka.