Lokalne vijesti

29.06.2020

Sjećanje na Petrovu koje ove godine neće biti

Tradicionalna svetkovina, odnosno sajmeni dan sv. Petra održavao se svake godine 29. lipnja – na „Petrovo“. Na taj su se dan okupljali trgovci, obrtnici i seljaci prezentirajući vlastite proizvode pod ložom, u Staroj kavani ili ispod Torjona.

Bilo je tu Kranjaca s velikim teretnim kolima punim zemljanih zdjela, zlatara iz Pazina i Vodnjana, kovača iz Kršana, pa i Vlaha koji su svirajući nudili mladima vlasitite instrumente, ali i sir te skutu.

Dvije poznate Cresanke, Meniga i Nicoletta svake su godine prodavale maslinovo ulje, sir i suhe smokve ispod lože, a seljaci iz Pićna, Gračišća i Vetve nudili su svoje brente s voćem čije bi cijene zbog konkurentnosti padale nakon podneva.

Na sajam bi ljudi počeli pristizati oko 8 sati, svečano obučeni u svoje tradicionalne nošnje, a već dva sata kasnije gradski trg i petnaestak gostionica bili su prepuni ljudi.

Za radoznalu svjetinu pripremali su se kotlovi juha, desetine janjaca „na žgvacet“, pržene iznutrice i desetine kilograma bakalara. Gostionice bi se osobito punile u poslijepodnevnim satima, kad se na stepeništima i po podrumima pilo iz bokaleta i pjevalo između razgovora.

Bilo je tu i „cirkusanata“ poput izvjesnog Fumagallija koji je bacao 25 noževa s udaljenosti od 6 metara tik uz tijelo svoje kćeri naslonjene na dasku. Pod Ložom se „soplo i kantalo“ i bila je to savršena prilika za susrete starih i upoznavanje novih prijatelja.

Petrova je mijenjala način obilježavanja, pa je tako posljednjih gotovo četrdeset godina gradska pučka fešta na koju se odazove i nekoliko tisuća ljudi, a za brojne posjetitelje osmišljava se zabavni program na Titovom trgu, Šetalištu Kvarner i na ljetnoj pozornici kod Špine. Sve do ove godine i pandemije koronavirusa. Gostujući u subotu u Gradskim minutama gradonačelnik Valter Glavičić kazao je kako je ideja bila napraviti mini Petrovu: (ton – Valter Glavičić 3).