Lokalne vijesti

21.09.2020

Održan 25. Meh na srcu

U dvorani RKUD-a Rudar u Raši, Radničko kulturno-umjetničko društvo “Rudar“ organiziralo je u subotu tradicionalni susret svirača na tradicijskim instrumentima, 25. susret svirača na mehu, mešnicama, šurlama, dvojnicama i sopelici Istre „Meh na srcu“. Sudjelovalo je dvadesetak svirača iz Labinštine, Barbana, Raklja, Medulina Savičente i otoka Cresa. Susret se organizirao pod posebnim epidemiološkim uvjetima i preporukama stožera civilne zaštite.

Organizator RKUD Rudar susret organizira već 25. godinu , a ove godine je bio planiran susret s nastupima gajdaša Slavonije i istočnijeg dijela Hrvatske, Slovenije i Italije, ali i otoka Krka, Raba i Paga.

Nažalost epidemiološka situacija uvjetovala je organizatore za promjenom organizacije susreta koji je, bez obzira na to, bio vrlo uspješan.

Kao posebni gosti nastupili su samo svirači na mehu, stari znanci istarskih svirača iz Labinštine, svirači iz Cresa, Orleca, predstavnici Folklornog društva „Orlec“, Mario Mužić i Toni Fučić. Uspješan i zanimljiv nastup jedinih djevojka na susretu bio je onaj Rafaele Blažine i Adrijane Miletić, članica RKUD-a “Rudar“. „Labinski tanac ot Kosi“ je izvrsno zasvirao na mehu član RKUD-a, mladi Antonio Kos. Mladi svirači na mešnicama Morris Gržan, Paulo Gržan i najmlađi sudionik ovogodišnjeg susreta osmogodišnji Noel Švić, iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ pokazali su da se ovaj tradicijski instrument ponovo vraća na vrh popularnosti tradicijske glazbe Labinštine kao što je to nekada i bio.

Nezaobilazan je bio i Barbanski balon u izvođenju izvrsnog Mihaela Glavaša, ali tu je i Luka Batel iz Bateli koji je na mehu zasvirao jedan poseban istarski starinski vers Balona. Avelina Damjanjević Draguzet i Drago Draguzet, poznati istarski svirač na tradicijskim instrumentima izveli su vrijednosti narodnih običaja južne Istre, svirkom na pastirskim sviralama i sopelici i pjesmom u dva. Iz Raklja KUD-a „Mate Balota“ nastupili su mladi svirači i to Luka Lupetina i Erik Percan, svirkom Rakljanskog balona i tarankom po starinski. Izvrsne svirke ovogodišnjeg susreta nadopunili su svojim nastupom i Lari Višković i Đino Bučić Barilić poznatim Labinskim tancem na sopela i mehu “nabrujat po meh“ tarankom. Đino je zasvirao i na dvojnicama nekadašnjeg majstora Đilija Hrvatina Peteha, koje su stare oko 100 godina. Svirkom Mantinjade i Balona pridružili su se Zoran Karlić i Viliam Vojić. Na pozornici se nakon izbivanja sa nekoliko susreta sviračima pridružio Dino Batelić, na mehu tradicionalnim Tancem iz okolice Martinskog kojeg je kao dijete naučio od legendarnog svirača Markulina iz Malih Golji. Poeziju na cakavici posvećenu sviračima i susretu čitale su labinske poete Bruna Gobo i Ornela Gergorić. Program je uredio i vodio Pino Knapić, dok su pokrovitelji Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Labin, općine Raša i Sveta Nedelja.

Medijski pokrovitelji su Radio Labin i TV Nova. Snimku sa susreta Radio Labin će emitirati 27. rujna 2020. u 17:00 sati.

''Bilo je vrlo teško organizirati jedan ovakav tradicionalni susret, iako su ljubitelji i štovatelji naše tradicijske glazbe očekivali već uobičajenu organizaciju. RKUD „Rudar“ je uložio maksimum truda da se susret ipak održi, poštujući sve preporučene mjere epidemiologa, stožera civilne zaštite, ali i naših krovnih organizacija u RH. Nismo mogli ostvariti planirani program, ali ipak smo pružili jedno zadovoljstvo, održavajući kontinuitet te vjerujemo da će se dogodine prilike promjeniti, naravno na bolje, i da ćemo 26. susret 26 organizirati na način koji će biti pravo zadovoljstvo ljudi iz Istre, štovatelja tradicijske glazbe, da će to biti jedinstven susret i na nacionalnoj razini. Važno je da naši KUD-ovi i udruge ne klone duhom, da vjeruju u boljitak i da budemo složni u tome da je to bogatstvo narodnih običaja i vrijednosti Istre koje treba očuvati i njegovati'', rekao je jedan od inicijatora susreta, dugogodišnji organizator, urednik programa i tajnik RKUD-a „Rudar“ Josip Pino Knapić.