Lokalne vijesti

11.01.2021

Iz termoelektrane odgovaraju što je uzrokovalo neobičnu pojavu u Plomin Luci

Jučer smo dobili fotografiju slušatelja, inače dugogodišnjeg ribiča, kojeg je iznenadila fluorescentna zelena boja vode na mjestu utoka kanala rashladne vode u Boljunčicu u Plomin Luci. Poslali smo upit nadležnima u plominskoj termoelektrani, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Uslijed propuštanja kondenzatora, TE Plomin 2 je 8. 1. 2021 izašla van pogona. Za pronalaženje navedenog propuštanja na kondenzatorskim cijevima, koristi se sredstvo URANIN koje se miješa sa vodom na način da se na 100 kubika vode doda 10 g uranina (razrjeđenje 1:10 milijuna). Isto sredstvo se koristi za ispitivanje podzemnih vodenih tokova, ili prilikom kaptiranja izvora. U navedenoj koncentraciji žuto-zelena fluorescencija može se prepoznati okom bez pomoćnih sredstava čak i pod nepovoljnim uvjetima.

Uranin je toksikološki bezopasan u preporučenim koncentracijama, neškodljiv i biorazgradiv, te se do potpune razgradnje uobičajeno zadržava u našem postrojenju za obradu otpadnih voda. Zbog manjeg kvara na ventilu sustava, došlo je do pobjega malene količine vode, koja je uzrokovala vizualno onečišćenje na mjestu utoka kanala rashladne vode u Boljunčicu, što je vidljivo na slici. Vizualni dojam je time veći što nije bilo strujanja kroz kanal rashladne vode, te se je ispuštena količina vode zadržala u mrtvoj zoni Boljunčice gdje nema strujanja", navodi se u priopćenju.