Novosti

10.02.2021

Počinje procjepljivanje šire populacije, sutra u Labinu

Nakon već cijepljenih prioritetnih skupina, danas u Istarskoj županiji započinje procjepljivanje šire populacije. Sada su na redu osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici i to najprije u Buzetu. Od sutra će se cijepljenje obavljati u Labinu, Puli, Poreču, Rovinju i Umagu, a u petak je na redu Pazin. 

"Ako se cijepljenje nastavi redovito provoditi, doći ćemo u povoljnu situaciju, odnosno bit ćemo u 'zelenom'. Moramo dati sve od sebe, jer nam se bliži turistička sezona bez koje ne možemo opstati. Prioritet je zadržati trenutnu situaciju i početi oprezno oslobađati građane od mjera" - poručio je načlenik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac

Podsjetio je da se cijeli proces cijepljenja provodi u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskih domova zdravlja koji koordiniraju liječnike obiteljske medicine. Podsjetimo, liječnici obiteljske medicine imali su zadatak prijaviti ustanovama kandidate za cijepljenje, koje će se provoditi na jednom mjestu u svakom gradu, točnije na punktovima podignutim u suradnji s Istarskim domovima zdravlja. Nakon što se procijepi ta prva kategorija opće populacije, ići će se na sljedeću kategoriju, odnosno niže dobne skupine, žurne službe i djelatnike školskih i predškolskih ustanova.

U Istri devet novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 246 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 9 novozaraženih osoba s područja županije. Za 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 3 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju dva iz Zagreba i jedan iz Rijeke. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba, izvijestio je jutros Stožer civilne zaštite Istarske županije.  Od jučer se oporavilo 6 osoba. Trenutno je u Istri  44 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se njih 658. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 10 osoba, od toga su 3 osobe u respiracijskom centru.