Lokalne vijesti

04.03.2021

U Općini Kršan održana akcija ''Zasadi stablo, ne budi panj''

Općina Kršan i njezina Turistička zajednica 2. ožujka proveli su akciju kolektivne sadnje drveća “Zasadi stablo, ne budi panj”. Naime, istoimena udruga i ove godine nastavlja uspješnu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj. Kampanja je pokrenuta s idejom da svatko od nas može zasaditi drvo i time osigurati sebi i najmilijima ugodniji i zdraviji život. 

 
Ovom prigodom Općina Kršan donirala je ukupno 35 sadnica. U akciji su sudjelovale OŠ „Vladimir Nazor“ iz Potpićna, OŠ „Ivan Goran Kovačić“- PŠ Kršan, OŠ „Ivo Lola Ribar“ – PŠ Vozilići te DV „Kockica“ iz Kršana. Djelatnici Komunalnog poduzeća 1. maj iz Labina u dvorištu škola i vrtića, te u dvorištu općinske zgrade posadili su sadnice šljiva, kivija, kruške, jabuke, trešnje i smokve. Sadnji u dvorištu škola sa veseljem su se priključili učenici i učiteljice, a u vrtiću djeca i njihove tete. U sadnju sadnica ispred općinske zgrade, uključili su se i djelatnici Općine te direktorica Turističke zajednice. 
 
Sadnjom stabala nastoji se  potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u sedam dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama posade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju životnih sredina i istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, posebno u urbanim sredinama. Učenici Područne škole Vozilići, Osnovne škole Ivo Lola Ribar posadili su sadnice trešnje i šljive.  
 
"Veliko hvala Općini Kršan koja nam je donirala sadnice i  djelatnicima Komunalnog poduzeća 1.Maj Labin Semiru Bojkiću  i Vedranu  Erženu koji su nam pomogli u sadnji i od kojih smo puno toga naučili. Veselimo se plodovima koje ćemo iskoristiti za izradu marmelada, džemova i kolača. Budući da smo redoviti sudionici projekta Zavičajne nastave i Festivala samoniklog bilja u Kršanu,  iskoristit  ćemo blagodati naših voćki da upotpunimo svoj asortiman proizvoda koje u školi samostalno  izrađujemo i kasnije koristimo i degustiramo.", poručili su učenici Područne škole Vozilići. 
 
U dvorištu kršanskog centralnog vrtića Kockica na Pristavu posađene su sadnice kivija i to na mjestu na kojemu je predviđena montaža pergole za hlad tijekom ljetnih mjeseci. (ton – Irena Bašić), poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Kockica Kršan Irena Bašić.