Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

05.03.2021

Danas čak tri izložbe u povodu 100. obljetnice Labinske republike

U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike danas će bit postavljene čak tri izložbe. Narodni muzej Labin u svom će prostoru "oživjeti" virtualnu izložbu tematskih plakata i novinskih isječaka koji referiraju na Labinsku republiku, a koja je bila virtualno postavljena povodom ovogodišnje Noći muzeja.

U Gradskoj galeriji će biti izložen fundus radova na temu rudarstva i Labinske republike, djela brojnih istaknutih likovnih umjetnika porijeklom s Labinštine ili životom i stvaralaštvom vezanih uz ovaj kraj. Izložba je zapravo nastavak projekta iz 2012.godine i Labinskog uzleta likovnosti na temu rudarstva.(ton – Loredana Ružić Modrušan), najavljuje Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina. Zanimljivo je da su sva su djela nastala na platnima istog formata - simbolično 100x100cm, za stotu obljetnicu povijesnog ustanka.

Treću izložbu, u prostorima "Circola" otvorit će u 18 sati umjetnička organizacija "Labin Art Express", a radi se o kulturno – umjetničkoj manifestaciji “Rudnici kulture”. Na izložbi će biti izloženi radovi 9 umjetnika koji tematiziraju industrijskui /ili rudarsku baštinu. Predstavit će se Helidon Gjergji, Dario Šolman, umjetnički kolektivi Metal Guru, Autopsia i Laibach, Vladimir Knežević, Mladen Miljanović, Nikola Pijanmanov i Dan Perjovschi.