Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

08.03.2021

Izložba ''Žene na novčanicama'' u Srednjoj školi Mate Blažine Labin

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, i Svjetskog i Europskog tjedna novca (22. - 28. 3. 2021.) učenice 3.d razreda ekonomskog usmjerenja izradile su izložbu „Žene na novčanicama“. Cilj izložbe je prikazati novčanice na kojima se nalaze žene, kako bi ukazale na poražavajuću statistiku da se na otprilike 92% novčanica nalaze muškarci. U Hrvatskoj se na niti jednoj novčanici ne nalazi slika žene.

Uz pomoć svojih mentorica profesorice ekonomske grupe predmeta Gabriele Dundara i knjižničarke Majde Milevoj Klapčić izradile su plakate koristeći digitalni alat Canva. Na plakatima su prikazale fotografije novčanica, opis novčanica (država, naziv valute, vrijednost) i kratku biografiju žena koje se nalaze na njima.

Dio izložbe posvećen je ženama koje zaslužuju biti na hrvatskim novčanicama. Jedan od prijedloga je i Giuseppina Martinuzzi. Svoj glas za ženu koju biste voljeli vidjeti na hrvatskoj novčanici možete dati u sljedećoj anketi OVDJE!

Izložba je postavljena u knjižnici Srednje škole Mate Blažine Labin od 8. do 18. ožujka 2021., a u sklopu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca od 22. do 28. ožujka 2021. bit će postavljena u holu škole.

Žene na novčanicama - Žene koje su izradile izložbu jesu učenice 3.d razreda: Anja Franković, Silvia Gobo, Lejla Lulić, Anastasija Malić, Erika Mikuljan, Valentina Vidak, Sarah Vlačić i Vlatka Zahtila, pod mentorstvom Gabriele Dundara i Majde Milevoj Klapčić. "Još jednom zahvaljujemo DKC Lamparna koji su nam besplatnim tiskanjem plakata omogućili realizaciju ovog projekta".

Kako bi javnosti predstavile svoje radove, učenice su izradile i virtualnu izložbu koju možete pogledati OVDJE!