Novosti

Tehnoline telekom

06.04.2021

FOTOGALERIJA: U Bartićima je podignut jedan specifični vinograd, pogledajte gdje je posađeno 4000 sadnica malvazije!

[IZVOR: LABINSKA KOMUNA]

Novinarstvo je posebno lijepo kad pišeš o mladim ljudima koji su poduzetni i željni rada. Tako je portal Labinska komuna prošlog tjedna posjetio OPG Vina Juričić iz Bartići, mjesta nedaleko od Starog grada Labina. Vlasnik Lari Juričić nije krio zadovoljstvo zbog događanja u posljednje vrijeme:

„Podigli smo novi vinograd ovdje u Bartićima, na površini od 10 000 kvadratnih metara i tu posadili 4000 sadnice sorte malvazija. Sve se to nalazi u samoj blizini naše vinarije te se prostire pogled odavde na čitav grad Labin i okolicu“, rekao je Lari ekipi Labinske komune.

Vina Juričić

Inače, vinograd je specifičan zbog kršnog tla na kojem je podignut, na području gdje prevladava pretežito kamen, a u takvim uvjetima, sadnja je itekako zahtjevna pa je to prvi takav pothvat na Labinštini.

Dok gledamo u prostor gdje su utrošeni sati i sati rada, Juričić otkriva kako se nalazimo na 400 metara nadmorske visine, a za pripremu terena za sadnju, bila je potrebna veća i dugoročna priprema.

„Da, trebalo nam je više od dvije godine. U samim počecima ovo je bilo šumovito područje, na početku smo krenuli krčenjem šume te pripremom tla i vađenjem panjeva bagerom. Nakon određenog vremena, morali smo provesti i pikamiranje čitavog tla bagerom, na dubini jednog metra kako bi bilo kasnije pogodnije za sadnju. Zadnja faza bila je definiranje prostornog plana, izravnavanje terena te u konačnici melioracija tla, odnosno dubinsko malčiranje kamena i tla na dubini od pola metra“, ispričao je podosta ‘trnovit’ put vlasnik ovog ambicioznog OPG-a i branda.

Nakon što se dovršila gnojidba tla, prethodnog tjedna se strojnim putem odvila i sadnja samih trsa, sadilicom Agencije za ruralni razvoj Istre. Sve u svemu, prekrasna i unikatna priča iz Bartića. Sretno Lariju i njegovoj ekipi!

Vina Juričić

 

Vina Juričić