Novosti

Tehnoline telekom

08.04.2021

Danas u Istri 14 novozaraženih, devet osoba na respiratoru

Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 381 uzorak brisa na COVID-19. Potvrđeno je 14 novozaraženih osoba. Kod 10 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 2 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja Zagreba, a dvije se osobe nalaze u epidemiološkoj obradi, izvijestio je jutros Stožer civilne zaštite Istarske županije. Od jučer se oporavilo 11 osoba.

Trenutno je u Istri 130 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a njih 1395 nalazi se u samoizolaciji. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 75 osoba, od toga se 9 osoba se nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna 82-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

"Situacija s brojkama novozaraženih već nekoliko dana stagnira i držimo je pod kontrolom, premda sam očekivao da će broj novozaraženih nakon uskrsnih blagdana biti puno veći jer su se ljudi, unatoč našim preporukama i upozorenjima, opustili i družili", izjavio je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Najveći izvor zaraze su bliski obiteljski kontakti i privatna druženja i okupljanja. Odgovornim ponašanjem ljudi, smanjivanjem obiteljskih druženja, smanjili bismo i broj novozaraženih osoba, poručio je Kozlevac.