Lokalne vijesti

Namještaj Mima

21.04.2021

''Zeleni ručak'' Kluba mladih Crvenog križa

Ususret Danu planeta Zemlje, Klub mladih Crvenog križa Labin pripremao je zeleni ručak: hummus, cvjetaču pohanu u pakore-u te dvije vrste popečaka za vegan-burgere: popečke od slanutka i leće te popečke od slanutka, tikvice i mrkve.“Uz zelenu salatu, klasični kečap i vegansku majonezu, ručak nikoga nije ostavio gladnim, a razoružao je i skeptike. Cilj je bio osvijestiti osobnu odgovornost u smanjenju stakleničkih plinova.Naime, mesna industrija uzrokuje oko 15% stakleničkih plinova. O etici masovne proizvodnje da i ne govorimo.Kad bi čovjek odlučio dnevno jesti samo 1 obrok baziran na namirnicama biljnog porijekla, godišnje bi Zemlji uštedio oko 750.000 litara vode i smanjio zagađenje kao da se autom vozio oko 5.000 km manje. Radionicu je vodila Morin Hukić, a inspirativni govor o dobrobiti ove prehrane održala je i Ivona Kiršić, promotorica očuvanja okoliša i života u skladu s prirodom.“ poručili su iz labinskog Crvenog križa.