Novosti

Pula Film Festival

07.05.2021

U Svetom Petru u Šumi otvorena Prva hrvatska Kuća od kobasica

U nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak jučer je u Svetom Petru u Šumi svečano otvorena Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni muzejsko-galerijski projekt. Projekt je vrijedan 3,5 milijuna kuna od čega je 2 milijuna kuna dodjeljeno od  strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije putem programa regionalnih razvojnih projekata, Odjel za poljoprivredu Istarske županije osigurao je 150 tisuća, dok je preostalih 1,25 milijuna osigurala Općina Sveti Petar u Šumi. 

Ideja je da se u ovom jedinstvenom multimedijskom prostoru cijele godine nešto događa.  Među ostalim, moći će se kušati i proizvodi šest proizvođača kobasica iz samoga mjesta. Dodatni zamašnjak toj proizvodnji u Istri trebala bi dati i očekivana zaštita izvornosti istarske kobasice, koja će tako nakon pršuta, postati drugi zaštićeni suhomesnati proizvod na istarskom poluotoku, istaknuo je načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić

Na 40 panoa u muzeju se može pronaći priča  o kobasicama i oko 100 –tinjak proizvođača kobasica iz cijelog svijeta, s naglaskom na supetarske,  a u budućnosti se kreće  u realizaciju projekta Zavičaj istarskih tradicija. Ministrica Nataša Tramišak istaknula je  da joj je iznimno drago što je općina Sveti Petar u Šumi uspjela realizirati ovaj projekt sredstvima Europske unije i državnog proračuna: (ton – Nataša Tramišak). 

Ministrica Tramišak uručila je načelniku Bratuliću ugovor o sufinanciranju novog projekta polivaletnog Sportskog centra i nacionalnog centra pljočkanja u visini od 550 tisuća kuna, a Sveti Petar u Šumi  time će postati  sjedište svjetske Fedaracije pljočkanja. Ovime se dokazuje kako upornim radom i zalaganjem i mala općina sa svega tri zaposlena i oko 1000 stanovnika može  realizirati   velike projekte  i pokretati novi razvoj općine. 

Otvorenju prve hrvatske Kuća od kobasica su, uz ostale, prisustvovali i pročelnik za poljoprivredu Istraske županije Ezio Pincan, predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman i kandidatkinja te stranke za županicu Istarske županije  dr. Irena Hrstić.