Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

04.06.2021

Labinska republika čitanja

Predavanjem i predstavljanjem  knjige “Moj put Camino” u DKC-u Lamparna započeo je ovogodišnji program Godine čitanja. 

Autorica Irena Kovačić knjigu je napisala prošle godine, u razdoblju  kad je pandemija korona virusa preuzela naše uobičajene živote i dala nam priliku da na život gledamo s jedne sasvim druge perspektive. U njezinom slučaju to je bio jedan novi način života u kojem je imala dovoljno slobodnog vremena da posloži svoje dojmove i emocije koje su cijelu godinu lutale i nisu joj dale mira otkako se vratila s Puta. Sve dojmove i emocije s Puta proživljavala je i borila se s njima dok jednog dana nije sjela pred prazan papir i rukom ispisala tristo stranica. 

Prehodati 800 kilometara u 31 danu bez ijednog žulja, hodati zbog zahvalnosti na danom životu, i mnoge druge razne teme su ono što njezinu knjigu čini drugačijom od svih napisanih knjiga o Caminu. Nakon dovršetka projekta pretvorbe „Lamparne“ iz alternativnog u društveno-kulturni centar, L.A.E. XXI u 2021. nastavlja s provedbom najuspješnijih kulturno-umjetničkih programa i aktivnosti testiranih tijekom dvogodišnje provedbe projekta DKC Lamparna. 

Jedan od njih je i Labinska republika čitanja, koji je izrastao iz višegodišnje suradnje sa SŠ Mate Blažine,  s ciljem poticanja i razvijanja čitateljske publike na području grada Labina i Labinštine, povećanja broja i vidljivosti programa koji omogućuje promicanje kulture čitanja i poticanje čitalačkih navika među građanima svih dobi, ali prvenstveno kod djece i mladih, kao i razvijanja čitalačkih kompetencija te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja. Projekt uključuje razne aktivnosti, od čitalačko-književno-debatnog kluba, preko prikupljanja i distribucije knjiga, do književnih večeri i izložbi, pod vodstvom Majde Milevoj Klapčić, voditeljice Književnog kluba DKC Lamparna, u kojima će neposredno moći sudjelovati oko 200 korisnika. 

Projekt „Labinska republika čitanja“ temelji se na interdisciplinarnom, intersektorskom pristupu te metodi što direktnijeg pristupa publici, prvenstveno putem društvenih mreža i online aktivnosti, posebno učenicima SŠ Mate Blažine kao i drugim mladima na Labinštini, s naglaskom na edukaciji te participaciji publike, što će biti popraćeno atraktivnom medijskim kampanjama te drugim promidžbenim aktivnostima. 

Projekt “Labinska republika čitanja” sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Labina, a provodi se u sklopu Djelatnosti DKC-a Lamparna u 2021., koju sufinancira Zaklada Kultura nova.