Lokalne vijesti

Pula Film Festival

08.06.2021

Dan otvorenih vrata DKC-a Lamparna

Povodom Dana otvorenih vrata udruga, koji se održavaju od 10. - 12. lipnja, u Klubu mladih „Club 21“ DKC-a Lamparna u srijedu 9. lipnja u 18 sati otvara se izložba „Crno – bijeli svijet“ Lene Marie Josić, 9-godišnje učenice 3. razreda Osnovne škole Ivana Batelića u Raši. Njezin talent za crtanje i slikanje uočen je već u najranijoj dobi, kad se u vrtiću isticala drugačijim stilom od ostale djece. Pohađala je razne likovno - kreativne radionice, uključujući i radionicu oblikovanja gline, a trenutno u svojoj školi pohađa dodatni likovni odgoj. Prošle godine imala je i vlastitu online izložbu u Centru za kulturu i informacije Maksimir, u Zagrebu, na kojoj je izložila 11 radova. Najdraža tehnika joj je crtanje olovkom i slikanje akrilom na platnu, a najveća joj je želja da se obrazuje i nadogradi kao umjetnik te da pronađe svoj vlastiti stil. Izložba je realizirana u sklopu projekta „Djelatnost DKC-a Lamparna u 2021.“, koji sufinanciraju Zaklada Kultura nova te Ministarstvo kulture i medija.

Tijekom Dana otvorenih vrata udruga u Klubu mladih DKC-a Lamparna bit će predstavljen i strip pod nazivom „Mali vodič po četiri grada industrijske baštine“, koji je početkom godine L.A.E. XXI izdao te distribuirao projektnim partnerima i drugim korisnicima u Hrvatskoj i Sloveniji, u sklopu nedavno dovršenog projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, sufinanciranog od strane EU iz programa suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska.

Radi se o vodiču u formi stripa riječke autorice Korine Hunjak – inače autorice i slikovnice za djecu MACIĆ izdane u sklopu istog projekta - koji dočarava rudarsku i industrijsku baštinu četiri grada u Hrvatskoj i Sloveniji: Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice.

Kroz svaki grad vodi nas jedan od njegovih žitelja, upoznajući nas s brojnim lokalnim zanimljivostima. U Labinu je, između ostalog, dočarana šetnja starim gradom, saznajemo za mali muzej rudarstva u Raši, kao i sve o arhitektonskim tragovima fašizma u Podlabinu.

U Rijeci se upoznajemo s kanjonom Rječine, Muzejom grada Rijeke te adrenalinskim parkom u staroj proizvodnoj hali pored kontejnerskog terminala. Doznajemo da Trbovlje ima Festival novomedijske umjetnosti Speculum Artium, koji privlači ljude s interesima na granici znanosti i umjetnosti. Slovenska Bistrica se može pohvaliti dvjestogodišnjom tvornicom aluminija „Impol“, a dio je i kružne biciklističke ture od 51 kilometar, koja prolazi raznim točkama povijesne industrijske baštine u tom kraju.

Ovo su samo neke od brojnih lokacija spomenute u vodiču, jednom od brojnih aktivnosti projekta prekogranične suradnje INPIRACIJA. Riječ je o projektu koji potiče revitalizaciju bogate industrijske baštine gore navedenih gradova kroz stvaranje novih sadržaja u turizmu, a koji će ponovno oživjeti nekoć aktivne industrijske objekte.

Četiri grada slične industrijske prošlosti predstavljaju novu prekograničnu turističku turu: od pilana i mlinova Pohorja preko rudnika u Trbovlju i Labinu do Riječkog pristaništa, na kojoj će se razviti niz novih kulturnih i turističkih proizvoda te kulturnih manifestacija poput Festivala industrijske baštine i Bijenala industrijske umjetnosti.

Tijekom Dana otvorenih vrata udruga ograničena količina stripa „Mali vodič po četiri grada industrijske baštine“ podijelit će se besplatno posjetiteljima DKC-a Lamparna.