Scena

14.06.2021

Objavljen raspored 21. sezone kazališta Ulysses

Kazalište Ulysses, koje već dva desetljeća uspješno pretvara otočje Velikog i Malog Brijuna u jedinstvenu ljetnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju vrhunske predstave i glazbeni programi, s ponosom najavljuje svoju 21. sezonu, koja će se održati od 16. srpnja do 29. kolovoza.

U proteklim godinama Ulysses je postavio na desetke velikih i intrigantnih predstava, kvalitetu kojih je prepoznala brojna publika i kritika, a vrlo opsežan i privlačan program priprema i ovog ljeta.

U sklopu predstojeće sezone bit će izvedena premijerna predstava E. Ionesca „Nosorog“ u režiji Lenke Udovički, komad „u kojemu se svi prepoznajemo onda kad pristajemo na trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude i kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu”.

Ovogodišnji kazališni program obuhvatit će i ranije Ulyssesove uspješnice poput „Kralja Leara“ W. Shakespearea, „Tko se boji Virginije Woolf?“, „Moj obračun s njima“ Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije te Sofoklove „Antigone – 2000 godina kasnije“.

Na Velikom Brijunu bit će izvedena i tri nova autorska projekta: plesno-kazališna monodrama Staše Zurovca „Lulu“, autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić „Zemlja vukova“ te predstava Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj „Bakice“. Stalni Ulyssesov gost i miljenik publike Zijah A. Sokolović odigrat će dvije svoje monodrame – „Lijevo desno glumac“ i “Glumac…je glumac…je glumac”.

Po prvi puta Ulysses priprema i zajednički projekt teatara okupljenih pod nazivom RUTA Grupa Triglav (Regionalna unija teatara), u sklopu kojeg će se predstaviti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom Vedrana Fajkovića “Pozorište za početnike”, Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) „Ružni prljavi zli“, a koje će izvesti i svoju sad već kultnu predstavu K. Kena/D. Wassermana „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, potom Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis s „Don Quijoteom“ po motivima Cervantesa, Dramski teatar iz Skoplja s predstavom Dušana Kovačevića „Hipnoza jedne ljubavi“ te Mestno gledališče iz Ljubljane s predstavom Ize Strehar „Iskoristi i odbaci me“.

Sezonu će već tradicionalno otvoriti koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, a glazbeni dio ovosezonskog programa obogatit će i glazbenici Damir Urban & 4 te Vlatko Stefanovski, koji će tijekom ljeta održati samostalne koncerte.

Opširnije o rasporedu predstava pronađite OVDJE.