Lokalne vijesti

18.06.2021

Uz glas IDS-ovca Mauricija Bajerića iz samoizolacije, konstituirano Općinsko vijeće Kršana - predsjednik Lucijan Mrzlić

Lucijan Mrzlić, s nezavisne liste Romana Carića, izabran je na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Kršana za predsjednika Vijeća. Za potpredsjednika je izabran Boris Rogić s iste liste, koja u Vijeću ima šest vijećnika. Za njihov izbor glasalo je sedam vijećnika, dok je šest bilo suzdržano. Uz vijećnike nezavisne liste Romana Carića, sedmi glas, koji je bio dovoljan za većinu, dobili su od IDS-ovog vijećnika Mauricija Bajerića, a koji se u sjednicu uključivao video linkom, jer se nalazi u samoizolaciji. 

Prije izbora predsjednika i potpredsjednika prethodio je izbor Mandatnog povjerenstva i Komisije za izbor i imenovanja koje su imale isti sastav Ana Boneta, predsjednica, Boris Rogić i Esad Huskić, članovi svi s Carićeve liste. Tome su prigovorili vijećnici Valdi Runko i Boris Babić kazavši kako je praksa da članovi radnih tijela budu iz različitih stranaka ili lista. Preuzevši predsjedanja Vijećom Lucijan Mrzlić  zahvalio je na povjerenju te čestitao svim vijećnicima na ulasku u vijeće: (ton – Lucijan Mrzlić). 

Vijećnicima, izabranom predsjedniku i potpredsjedniku čestitao je i načelnik Roman Carić te svih pozvao na suradnju: (ton – Roman Carić). Kazao je i kako ga osobno žalosti što izbor predsjednika i potpredsjednika Vijeća nije izglasan jednoglasno, ali se nada da će se u narednom razdoblju kroz razgovor, dogovor i suradnju odluke donositi jednoglasno: (ton – Roman Carić 1). 

I kad je trebalo zaključiti konstituirajućuju sjednicu za riječ se javio vijećnik SDP-a Silvano Uravić. „Dugo godina sam vijećnik, ali ovako nešto ne pamtim. Pozivate na jedinstvo i suradnju, no svojim prvim postupcima to niste pokazali. Samim izborom komisija dali ste pravac vašeg funkcioniranja. S druge strane žalosti me činjenica, jer sam upoznat s dosta stvari, na koji je način došlo do današnje sjednice vijeća i izglasavanja većine“, kazao je Uravić: (ton – Silvano Uravić). 

Replicirao mu je načelnik Carić, kazavši kako ništa od onoga što je Uravić govorio nije razumio: (ton – Roman Carić 2).  Strasti je pokušao smiriti bivši načelnik, a sada vijećnik, Valdi Runko napomenuvši da je ovo ipak svečano vrijeme te da ne razumije Carićeve tvrdnje o osobnim  animozitetima: (ton – Valdi Runko). 

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kršana imala je još posebnosti. 

Naime, čak šest vijećnika s liste Romana Carić, Matea Knapić Šavor, Dino Salamun, Klaudio Ružić, Silvia Fable, Tihana Horvatek i Hana Božić, članovi liste od 7. do 12. mjesta, svoje je mandate stavilo u mirovanje iz osobnih razloga, kako bi u vijeće ušao 13. s liste Boris Rogić

U Općinskom vijeću Kršana tako će sjediti Jelena Bartolić Škropeta, Lucijan Mrzlić, Esad Huskić, Ana Boneta, Sean Šturbej i Boris Rogić, s nezavisne liste Romana Carića, Valdi Runko, Ivan Vozila i Šemso Mujić, s nezavisne liste Valdija Runka, Boris Babić i Mauricio Bajerić, iz koalicije IDS-HSU, Silvano Uravić iz SDP-a i Zdravko Vidak iz HDZ-a.