Lokalne vijesti

 

 

18.06.2021

Zelenice na jedan vikend postaju ulica bez automobila!

Programom Žive ulice pružit će se primjeri urbanih odgovora na klimatske promjene

U Labinu će se u petak i subotu 25. i 26. lipnja prvi puta održati program “Žive ulice”. Program čini niz intervencija u javnom prostoru, što uključuje i zatvaranje za promet ulice Zelenice. Time će se dati primjer dizajna ulice koja je po mjeri ljudi, a ne automobila te kreirati prostor za suradnju i razmjenu ideja građana i lokalnih inicijativa uz bogat program za sve generacije.

Ovom inicijativom žele se pokrenuti socijalne interakcije uz znatno smanjene prometa vozila u svrhu donošenja boljih gradskih politika prema urbanom razvoju, te poticanje održivog i zdravijeg načina mobilnosti, ali i drugih zelenih navika građana prema održivom razvoju, kao što su smanjenje upotrebe jednokratne plastike i korištenje energije iz obnovljivih izvora energije.

Labin se želi pozicionirati kao predvodnik u provedbi aktivnosti održivog razvoja kroz niz inicijativa u budućem periodu od čega su najvažnije transformacija grada u grad bez plastike, podizanje važnosti zaštite pitke vode te promocija školskih vrtova. Navedeno je okupljeno pod krovnim nazivom Green Plus, projektom koji će objediniti i razvijati održive načine življenja, boravka i rada u Labinu, a pokrenuto je na inicijativu Gradonačelnika Valtera Glavičića te će ga provoditi javna uprava, gradske tvrtke i ostale gradske ustanove. Dugoročni cilj Green Plus projekta je dobre prakse prenijeti u ostale lokalne zajednice diljem Istre.

Program je namijenjen svim građanima - mladima, građanima starije dobi, poduzetnicima, aktivistima, kreativcima, biciklistima i svima koji vole i žive Labin. Edukativne radionice, besplatno savjetovanje o korištenju solarne energije i realizaciji solarne elektrane za vlastiti dom, igra “Klimatski kolaž”, filmske projekcije i još mnogo drugog sadržaja bit će na raspolaganju svim zainteresiranim građanima tijekom ova dva dana. Detaljni raspored programa pogledajte OVDJE.

Sve aktivnosti “žive ulice, engl. Living streets” provodit će se u petak, 25.6. s početkom u 19h na parkiralištu Osnovne škole Matije Vlačića te cjelodnevno u subotu, 26.6.2021. u ulici Zelenice na potezu između caffe bara Empire prema Mlinaru s početkom u 10h. Sve aktivnosti bit će provedene u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Što je to Living streets inicijativa?

Inicijativa Žive ulice kreirana je 2013. godine kada su stanovnici dviju ulica u Gentu (Belgija) odlučili privremeno pretvoriti svoje ulice u zeleno mjesto susreta svojih susjeda, ukloniti promet automobila na nekoliko mjeseci i pratiti što će se dogoditi. U međuvremenu je ovaj koncept pokrenuo maštu stotina građana i ostvario se na 50 ulica u istom gradu, ali i nadahnuo mnoge druge gradove da slijede ovaj primjer. Među njima su se našli i Ivanić-Grad i Zadar, a ove godine se provodi u Poreču i Križevcima.  

Inicijativu Living streets na Zelenicama pokrenuli su Grad Labin, gradske tvrtke Komunalno poduzeće 1. Maj d.o.o., Vodovod Labin d.o.o., Labin 2000 d.o.o., a pridružuju se LAG Istočna Istra, Udruga Alfa Albona, Biciklistički centar Rabac te Udruga Terra Hub i Zelena energetska zadruga kao koordinatori inicijative. Grad Labin je 2020. bio treće rangirani na natječaju Living streets kojeg je provodila Udruga Terra Hub iz Zagreba, a nakon gotovo godine dana došlo je vrijeme da se dio aktivnosti provede upravo na labinskoj najprometnijoj prometnici koja će 25. i 26.06. (p)ostati mjesto susreta ljudi, a ne automobila.