Lokalne vijesti

18.06.2021

Labin: Grad primjer suradnje i razvoja gospodarstva

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić danas je sudjelovao na konferenciji pod nazivom „Nove tehnologije i inovativnost poduzetnika Istre i Kvarnera“ koja se, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, održala u opatijskom hotelu Milenij.

Na konferenciji, odnosno skupu poduzetnika Istre i Kvarnera okupili su se poslodavci i predstavnici lokalne i nacionalne vlasti te su predstavljeni uspješni primjeri implementacije novih tehnologija i održivog razvoja iz perspektive eminentnih poduzetnika i stručnih institucija s područja Istarske i Primorsko – goranske županije.

Gradonačelnik Glavičić okupljenima je predstavio rad Gospodarskog vijeća Grada Labina koji je odabran kao grad primjer funkcioniranja i utemeljenja odlične prakse i suradnje između javne uprave i gospodarstva.

Naime, gospodarsko vijeće Grada Labina, savjetodavno je tijelo gradonačelnika u koji su imenovani predstavnici najvažnijih gospodarskih subjekata na području Labinštine i predstavnika iz obrazovne sfere te Savjeta mladih Grada Labina.

Gospodarsko vijeće Grada Labina najbolji je primjer na koji način jedna lokalna zajednica može i mora funkcionirati. Ovo je tijelo savjetodavno, na volonterskoj bazi, članovi su predstavnici najjačih gospodarskih subjekata naše sredine, obrazovne institucije, ali i Savjeta mladih. Bavi se raznim temama od interesa za daljnji razvoj kako gospodarstva tako i ostalih razvojnih programa koji direktno i indirektno utječu na razvoj gospodarstva i sredine u kojoj živimo. Također, jedno je od najzaslužnijih za brojne novitete i visoko mjesto koje Labin zauzima na gospodarskoj karti Hrvatske. Jedan od primjera koji je možemo reći zaživio nakon razrade na sjednicama Gospodarskog vijeća jest dualni model stipendiranja. Radi se o modelu stipendiranja koji ćemo uskoro na savjetovanju s javnošću predstaviti kao jedinstven u državi, a temelji se na modelu koji će uključivati gospodarstvenike, lokalnu samoupravu i obrazovni sustav kojim će stipendiranje biti ne samo kvalitetnije, već će osiguravati i siguran posao svakome od budućih stipendista. Neka ovaj jedinstveni primjer funkcioniranja gospodarskog vijeća iz Labina bude poticaj ostalima kako bi se zaista stvari u ovoj državi pokrenule na bolje, za sve one generacije koje nam dolaze. Samo ovakvim razmišljanjem i prihvaćanjem potrebnih noviteta možemo utjecati da ne nestanemo kao društvo.“ – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Glavičić prilikom svojeg izlaganja.

Posebno je istaknuto kako se primjerom iz Labina želi potaknuti i ostale gospodarski aktivnije sredine na iniciranje ovakvog vijeća ili savjeta kako bi poslodavci mogli dati svoj aktivan doprinos u svim strateškim i operativnim gospodarskim pitanjima pojedinog grada, općine ili županije.

Valja naglasiti kako su uz eminentne poduzetnike i poslodavce, na konferenciji među ostalima sudjelovali zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, predsjednik HUP-a i predsjednik uprave PLIVA-e Mihael Furjan, član IO HUP-a Kristian Krpan i glavni direktor HUP-a Damir Zorić. Konferenciji su nazočili te istu i otvorili istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Primorsko- goranske županije, Vojko Braut, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak te gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.