Lokalne vijesti

Tehnoline telekom

26.07.2021

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Kršan

U atriju Doma kulture u petak navečer održana je, uz mnogobrojne goste, a u povodu Dana općine svečana sjednica Općinskog vijeća Kršana. Među uzvanicima su bili europarlamentarka Željana Zovko, zamjenik župana Tulio Demetlika, saborski zastupnik Emil Daus, labinski gradonačelnik Valter Glavičić te predstavnici susjednih općina, javnih ustanova, društava i institucija.  

Predsjednik Općinskog vijeća Lucian Mrzlić tom je prilikom poručio da je prošlo tek nešto više od mjesec dana od kako je konstituirano Općinsko vijeće te da se mogu pohvaliti, da su unatoč razlikama, možda i drukčijim pogledima na svijet uspjeli ostvariti jedan ugodan dijalog, veliku razinu političkog, ali i ljudskog konsenzusa kako bi ostvarili što bolji boljitak općine i njezinih žitelja. (ton – Lucian Mrzlić), kazao je Mrzlić zahvalivši svima onima koji su  svojim radom i zalaganjem pridonijeli razvoju i promoviranju Općine Kršan. 

Novi općinski načelnik Roman Carić također se zahvalio svima koji su pomagali i podupirali općinu, među njima i bivšem dugogodišnjem načelniku Valdiju Runku. U svom obraćanju Carić je najavio nove smjernice i ciljeve u budućnosti, kazavši kako ima jasnu viziju i cilj razvoja „naše prekrasne Općine“.  Rekao je kako je za većinu mjesta unutar Općine Kršan  definirano što će se napraviti u razdoblju 2021. - 2025. (ton – Roman Carić). Istaknuo je i kako se mora, unatoč općim i globalnim problemima, ubrzati napredak u Općini jer prostora za to itekako ima. (ton – Roman Carić 1). Najavio je i  nastavak uređenja biciklističkih i pješačkih staza, šetnice uz more, zaokret k obnovljivim izvorima energije kroz korištenje sunčeve energije, pomoć mladima, rast društvenog standarda svakom stanovniku općine, poticajne demografske mjere. 

O projektu sanacije i obnove Kaštela Kožljak te Arheološkom parku Kožljak govorio je zagrebački arhitekt Ante Vrban, dok je labinska arhitektica Natali Zulijani Giambastiani govorila o projektu uspostave interpretacijskog centra maritimne baštine u Plominu. 

Čestitajući Dan općine zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko obećala je nastavk pomoći i suradnje na ostvarenju tih projekata: (ton – Željana Zovko). Saborski zastupnik Emil Daus pozvao je na suradnju: (ton – Emil Daus). U ime jedinica lokalne samouprave Labinštine Dan općine Kršan čestitao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić, a čestitao je sadašnjem i bivšem načelniku Cariću i Runku na projektima koji će doprinijeti razvoju općine: (ton – Valter Glavičić). "Politika je zajedništvo, ali ne smijemo biti zadovoljni, dolazi novo vrijeme i mladi ljudi koji zaslužuju podršku. Želim vam timski rad i da iskoristite šansu generacije", poručio je zamjenik župana Tulio Demetlika: (ton – Tulio Demetlika).  

Tradicionalno, svečana sjednica je otvorena mantinjodom, koju su na sopelama izveli članovi KUD-a 'Ivan Fonović Zlatela' Zoran Karlić i Vilijam Vojić. Hrvatsku himnu i istarsku svečanu pjesmu izvela je Mia Negovetić, koja je još dva puta izlazila na pozornicu i na opće oduševljenje otpjevala još dvije skladbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FOTO: Gobo Creative Solutions