Novosti

Tehnoline telekom

28.07.2021

Hrvatski građani od 29. srpnja mogu EU digitalnu COVID potvrdu preuzeti u ljekarnama

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje danas je objavio kako hrvatski građani od 29. srpnja mogu EU digitalnu COVID potvrdu preuzeti u ljekarnama. Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili će biti poslana na adresu elektroničke pošte korisnika, stoji u objavi HZZO-a.

Za dobivanje potvrde bit će dovoljno predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom OIB-a u web-aplikaciju preuzeti Covid potvrdu.

"Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva", ocijenili su iz HZZO-a.

EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je zadovoljen jedan od sljedećih uvjeta:

• cijepljenje prvom ili s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je uredno evidentirano u središnjoj evidenciji cijepljenja u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske (tzv. CEZIH sustavu);

• negativni PCR ili brzi antigenski test na bolest COVID-19;

• preboljenje bolesti COVID-19 koje je utvrđeno na temelju pozitivnog testa evidentiranog u središnjoj nacionalnoj evidenciji COVID-19 testiranja.