Novosti

Tehnoline telekom

28.07.2021

Hrvatska najsigurnija EU destinacija na Mediteranu - Istra ima najkvalitetniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj!

Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu, potvrđuju podaci Johns Hopkins University (koji računa kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije). Sa 14-dnevnom incidencijom od 45 novo oboljelih na 100.000 stanovnika te udjelom pozitivnih među ukupnim brojem testiranih od 3,1 posto, Hrvatska je čvrsto u ”zelenom” prema kriterijima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Županija koja ostvaruje najviše turističkog prometa, Istarska županija, ima najkvalitetniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Istra ima svega 5 novo oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i trenutno svega 6 aktivna slučaja zaraze na prostoru čitave županije.

U usporedbi s konkurentskim perjanicama turizma EU, Hrvatska je najsigurnija turistička destinacija”, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva, te još jednom sve građane pozvao na odgovorno ponašanje i cijepljenje kako bi zadržali trenutnu povoljnu situaciju.

"S brojkama u srpnju možemo biti zadovoljni kad ih usporedimo sa srpnjem 2019. Znali smo da smo sve dobro pripremili za ovu sezonu, trenutno smo i najbolji na Mediteranu po incidenciji i trebamo učiniti sve da to i zadržimo", izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Kako bi osigurali da Hrvatska i dalje ostane najsigurnija na našim ključnim emitivnim tržištima, Nacionalni stožer civilne zaštite postrožio je mjere za obalne županije. Od ponedjeljka je uvedena zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, ako nemaju Covid potvrdu, dok se privatna okupljanja ograničavaju na 15 osoba, a za sva veća privatna druženja potrebne su Covid potvrde sudionika. Također, sva događanja su ograničena trajanjem do ponoći. Te odluke su dovele do toga da pojedine lokalne jedinice i organizatori otkazuju planirana veća okupljanja, no tim je značajno umanjena mogućnost izbijanja bilo kakvih žarišta zaraze i narušavanja kvalitetne sigurnosne situacije.

Možemo biti izuzetno zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima u realizaciji ove turističke sezone, a jedini način da imamo što dužu sezonu je ostanak u turistički atraktivnoj epidemiološkoj situaciji. Pozdravljamo sve mjere i napore Vlade i sustava stožera koje idu u tom smjeru. Turisti iz nama ključnih emitivnih zemalja kod nas se dolaze prvenstveno odmoriti nakon mjeseci provedenih u atmosferi raznih ograničenja i za to im moramo osigurati sigurno okruženje”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.