Lokalne vijesti

10.09.2021

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Čepiću realiziran projekt ''Ispod grane učim znanje''

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Čepiću  realiziran je projekt „Ispod grane učim znanje“, odnosno uređena je učionica na otvorenom, ljetna učionica. U ljetnoj učionici održavat će  se nastava za vrijeme toplih jesenskih dana, ali u  doba proljetnih buđenja…. „Učenje u nastavi kroz sve predmete, a pogotovo prirode i društva zasniva se na istraživanju i otkrivanju, odnosno iskustvenom učenju. Nastava koja se temelji na istraživačkom učenju usmjerena je razvijanju vještina, sposobnosti i stavova. Paralelno s time učenici  razvijaju samostalnost, individualnost i postaju  odgovorniji. U skladu sa Školom za život  znanje mora biti posljedica vlastitog opažanja i razmišljanja, a učenje mora imati karakter pronalaženja i otkrivanja. 

Istraživačka nastava treba kreirati situacije u kojima se potiču rješenja problema, a prije toga njegovo otkrivanje ili upućivanje na problem. Takvim se radom usmjerava učenik i prema stvaralaštvu. A učionica na otvorenom može odgovoriti na sve navedeno jer ni jedna učionica, ma kako ona dobro bila opremljena, i ni jedan udžbenik ne mogu zamijeniti odlazak u prirodu.“, poručuju iz čepljanske osnovne škole. No, učionica na otvorenom  pruža mogućnost druženja starijim i nemoćnim osobama, invalidima i  osobama s posebnim potrebama. Ljetna učionica će biti idealan prostor za organizirano okupljanje mladih te zajedničko provođenje slobodnog vremena  u ljetnim večerima. Mlade obitelji  s djecom predškolskog uzrasta imat će  predivno mjesto za igru i druženje. 

Projekt „Ispod grane učim znanje“  s 11 tisuća kuna financiran je iz HEP-ovog programa „Svjetlo na zajedničkom putu“, a škola se zahvaljuje i 1.Maju i direktoru Donaldu Blaškoviću bez čije pomoći, kako kažu, ovu iskru ne bi uspjeli pretvoriti u plamen.  „Ovakva suradnja škole i gospodarskih subjekata u zajednici može biti čvrst i kvalitetan temelj na kome ćemo zajedno graditi budućnost naše djece Stvaranje poticajne okoline za učenje može biti ključno za stjecanje znanja i vještina koja će našim učenicima omogućiti daljnje napredovanje u životu, kako profesionalnom tako i u osobnom. Neka im je sa srećom. Idemo svi zajedno ispod grane učit znanje.“, poručuju iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Čepić.